Доступність посилання

ТОП новини

Вибори у Києві: шок у помаранчевих і тріумф у Черновецького (Точка зору)


Марина Пирожук Київська територіальна виборча комісія дораховує останні бюлетені з виборчих дільниць. Ініціатори перевиборів столичного мера приходять поволі до тями від неочікуваних результатів. Президент України вдає, що нічого загрозливого для «його» політичної сили і для нього особисто не сталося, і продовжує вустами свого Секретаріату давати уїдливі поради соратникам. А Леонід Черновецький холоднокровно тріумфує і з нетерпінням чекає офіційної «коронації». Що змінили ці вибори у політикумі? Чи зможуть політики винести з цієї кампанії відповідні уроки і що хотіли сказати їм кияни?

Київ, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Київська територіальна виборча комісія дораховує останні бюлетені з виборчих дільниць. Ініціатори перевиборів столичного мера приходять поволі до тями від неочікуваних результатів. Президент України удає, що нічого загрозливого для «його» політичної сили і для нього особисто не сталося і продовжує устами свого Секретаріату давати в''їдливі поради соратникам. А Леонід Черновецький холоднокровно тріумфує і з нетерпінням чекає офіційної «коронації». Що змінили ці вибори у політикумі? Чи зможуть політики винести з цієї кампанії відповідні уроки і що хотіли сказати їм кияни?


Результати виборів стали несподіваними для всіх без винятку учасників цих перегонів. Видається, що одні переоцінили свої можливості і популярність серед громадян, інші їх недооцінили, а окремі вкотре засвідчили дієздатність і результативність певних технологій.

Блок Юлії Тимошенко: поразка команди чи помста киян?

Для БЮТ, який був ініціатором перевиборів столичного мера, результати перегонів були шокуючими. Попри високий відсоток голосів, котрі отримав Олександр Турчинов, і рейтинг якого стрімко зріс у столиці буквально за місяць, БЮТівці не домоглися основного – усунення Черновецького від київської влади, як вони обіцяли киянам і собі.

БЮТ, публічно принаймні, з цього трагедії не робить. Ба, більше, Олександр Турчинов заявив, що близько 70% киян проголосували проти чинної київської влади, себто проти Черновецького. «Це підтверджує, що наша позиція на проведення дострокових виборів до Київради була правильною», – виправдовувався він.

Ще один фактор, за допомогою якого Турчинов намагався пояснити несподівані результати виборів, це застосування брудних технологій та системи підкупу виборців. Масштаби фальсифікацій на мерських виборах він порівняв з фальсифікацією першого та другого турів президентських виборів 2004 року. При цьому він зазначив, що це все робилося під егідою Секретаріату Президента і самого Глави держави.

БЮТівці планують подати відповідні скарги і документи, що засвідчують порушення. У Комітеті виборців підтверджують факт порушень, однак не схильні вважати, що перевірка цих зловживань суттєво вплине на результати виборів.

Юлія Тимошенко поки не коментує цю подію. Можливо, через те, що отримані результати стали найбільш болісними і неприємними саме для неї. Оскільки рівень довіри киян особисто до неї донедавна був найвищим з- поміж усіх політичних гравців. Деморалізована і ослаблена безкінечними перешкодами і втручанням у роботу уряду Президента та його Секретаріату, а також окремих бізнес та політичних груп, пані Тимошенко розраховувала отримати бодай би якусь сатисфакцію тут.

Ці вибори експерти також розглядали як перевірку на електоральні орієнтації або як репетицію президентських виборів... Або чергових позачергових до парламенту — не важливо. Відповідно до цієї тези, переможець серед киян мав би такі ж шанси на перемогу загальнодержавного масштабу.

Саме тому перемога на мерських виборах була дуже важливою для нинішнього Прем’єра. Тимошенко завжди розглядала свій зв’язок з електоратом в якомусь екзистенціальному світлі. У безкінечній боротьбі з опонентами підтримка народу для неї була архіважливою. Попередні виборчі кампанії давали їй це відчуття. Тимошенко з легкістю перемагала своїх ворогів і завойовувала серця громадян.

Перевибори київської влади дали серйозний збій у завойованій важкою працею парадигмі. І привід серйозно замислитися над життям. Тимошенко змушена, на думку деяких експертів, негайно передовсім переглянути свою кадрову політику і навчитися ретельно прораховувати ті чи інші ситуації. Іншими словами, вона має стати не лише добрим тактиком, а й стратегом. І теперішній вибір киян їй може в цьому допомогти.

Попри все, результати блоку Тимошенко не такі вже й кепські. БЮТ закріпив свої результати на виборах столичної влади дворічної давності і другим стартує у перегонах як за мерськими результатами, так і до міськради. За умов врахування помилок, поступливості там, де потрібно, Тимошенко може покращити своє становище дуже швидко. Треба також врахувати, що цього разу кількість голосуючих суттєво зменшилася. На вибори прийшли трохи більше, ніж половина киян, що мають право голосувати. Молодь, інтелектуали та середній клас у більшості своїй ці вибори проігнорували. І це серйозний сигнал передовсім БЮТ і Президенту.

Ляпас НУНСу чи Президенту?

БЮТівські втрати, які зараз активно аналізують, порівняно з головним болем і шоком, який відчув НУНС, виглядають не такими страшними. Непроходження НУНСу до київської влади – це, на думку багатьох аналітиків, не лише ляпас Президенту та умовним лідерам блоку, а й початок деградації. А можливо, й розпаду його як політичної структури.

Безкінечні сварки, чвари всередині блоку, невиразна кампанія, суперечності довкола єдиної кандидатури, непослідовні та неконструктивні заяви Президента щодо доцільності виборів у Києві та відкрита підтримка Секретаріатом Президента Черновецького, проти якого воювала демократична (пропрезидентська!) коаліція дали свої результати. Ймовірно ніхто не сподівався, що реакція киян на це буде така категорична і безапеляційна.

У БЮТі поразку НУНС пов’язують виключно з діями Президента Ющенка і кваліфікують її виключно як його поразку. У Президента та його оточення протилежна думка.

Голова Секретаріату Президента Віктор Балога ще не дочекавшись офіційних результатів, заявив, що вибори відбулися згідно з вимогами чинного законодавства і що їх легітимність безсумнівна.

«Розрахунок окремих політичних сил на те, що вони зможуть відшліфувати на київських виборах технології підкупу і маніпуляцій, не справдився», – сказав Балога і продовжив, що він не виключає спроби оскарження політичними силами, які досягли на виборах у столиці скромного результату, поставити під сумнів легітимність виборчої кампанії та її підсумок.

Далі Балога повтішався з поразки своїх партнерів і закинув їм, що кияни не сприймають ті сили, які створили більшість у парламенті і які постійно провокують конфлікти.

Парадокс, але саме заяви Балоги є найчастіше джерелом конфлікту в більшості. Крім того, Віктор Балога є членом президентської команди, яка разом з БЮТ утворила більшість у парламенті. Тому його критика є абсурдною.

Ймовірно, такого роду дискусії всередині НУНС і більшості загалом і викликали спротив громадян. А отже, дали привід рядовим членам НУНС замислитися серйозно над своїм майбутнім і визначитися в стосунках з Президентом.

Чи зробить відповідні висновки сам Президент? Питання, швидше, риторичне.

Непереможений Черновецький?

Про те, що Леонід Черновецький виграє вибори, команда чинного мера заявляла упевнено і регулярно. Отримавши благословення від Секретаріату Президента, маючи у руках потужний адмінресурс, ЗМІ (про роль мас-медіа у цій кампанії варто поговорити окремо), бюджет, гречку та інші супутні чинники, Черновецький з командою рухався до перемоги без особливого надриву.

Однак натішитися перемогою Черновецькому навряд чи вдасться. Хоча показники, порівняно з минулою кампанією, і покращилися всього на кілька відсотків, та все ж йому цього разу буде значно важче «протягувати» свої рішення. Багато експертів переконані, що більшість у Київраді так і не буде сформована аж до наступних виборів, які за планом мають відбутися за неповних два роки. Крім того, БЮТ разом із Блоком Кличка уже заявили про свою готовність протидіяти Черновецькому. Загалом політику київської влади визначатимуть блок Черновецького, БЮТ та блок Кличка. Решта переможців будуть лише тлом на тому чи іншому боці, навіть якщо деякі з них себе вважатимуть діамантовою акцією.

Таким чином, вибори, які були найдорожчими за всі попередні аналогічні, виявилися непотрібними для киян і ризикованими для політиків. Можливо, їхні результати зменшать апетити і спокусу до чергових позачергових виборів в осяжній перспективі. Оскільки багато їхніх учасників ризикують повторити свій результат і на загальнодержавному рівні.

Ці вибори також були черговим випробовуванням ЗМІ на демократичність і професійність. На жаль, ані політики, ані журналісти ці випробовування не пройшли.
XS
SM
MD
LG