Доступність посилання

ТОП новини

Із «любих друзів» в опоненти. Справа Луценка набирає обертів


Тетяна Ярмощук Київ, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Рівність перед законом чи політичні репресії? Генеральна прокуратура перекваліфікувала справу щодо інциденту між Юрієм Луценком і Леонідом Черновецьким із «завдання тілесних ушкоджень» на «посадовий злочин». Його звинувачують також у використанні службового транспорту з особистою метою. Пан Луценко назвав це політичним замовленням, звинуватив Президента у бажанні розвалити коаліцію і «кришуванні» злочинців та заявив, що не піде з посади міністра внутрішніх справ.

Юрія Луценка називали людиною Президента ще тоді, коли він був членом Соцпартії. Саме Юрія Луценка, після політичних домовленостей, Президент залишив на посаді міністра внутрішніх справ в уряді Януковича. І саме Юрій Луценко очолив список «Нашої України – Народної самооборони» напередодні минулих дострокових виборів. Тепер же Юрій Луценко опинився в опозиції до Президента. Сьогодні він пояснив причини:

– «Президент Ющенко підтримує план Балоги та Колеснікова по розвалу демократичної коаліції».

– «Мені було чітко поставлені дві вимоги: погодитися на широку коаліцію у парламенті, і коаліцію з Черновецьким у Київраді. І друге — припинити кримінальне переслідування тих, кого «кришує» донецький клан та Секретаріат Президента».

– «Президент Ющенко дослівно сказав: «Юра, кинь ці ментовські примочки і запам’ятай, поки я Президент, кожен, хто ходить до мене у кабінет у галстуку, не сяде».

– «Розробляються плани захоплення міністерства через спеціально призначеного виконувача обов’язків. У тому ж числі готується і силовий сценарій».

Справа Луценка проти коаліції?

Ситуація, яка почала розгортатися після київських виборів навколо персони Юрія Луценко, – це продовження тактики Секретаріату Президента на знищення «Народної самооборони» як частини нинішньої коаліції, вважає політичний експерт Тарас Березовець.

«Це є зачищенням електорального поля, яке утворилося після поразки пропрезидентської сили у Києві. Велика боротьба сьогодні розпочинається за політичну спадщину НУНСу. Першим, хто вже підхопив цей електорат, є Микола Катеринчук, який до Київради в’їхав на плечах рейтингу НУНСу. «Єдиний центр» так само сподівається, що виборці, які були закріплені за НУНСом можуть відійти їм», – зазначив Тарас Березовець.

Нинішня ситуація напряму пов’язана із поганими особистими стосунками Юрія Луценка із Секретаріатом Президента та Генеральною прокуратурою, каже політолог Володимир Фесенко. А програш НУНСу на київських виборах зіграв проти Луценка, вважає політолог.

«Думаю, що у Генеральній прокуратурі просто раді цій ситуації і зараз зроблять все, щоб максимально опустити Луценка. Я не думаю, що ці звинувачення завершаться якимось судовим рішенням. Але подальша адміністративна, а, можливо, й політична кар’єра Луценка під загрозою. І нинішня ситуація, передусім, буде використана в інформаційному плані», – зауважив Володимир Фесенко.

До речі, минулого літа, у розпал передвиборної кампанії, Юрій Луценко уже потрапляв у подібну ситуацію. Міністерство внутрішніх справ тоді почало перевірку інформації ЗМІ щодо лобіювання паном Луценком інтересів фірми-посередниці під час його перебування на посаді головного міліціонера. Але тоді це лишилося лише на рівні скандалу.

Матеріали до теми:

• Віктор Балога: Проблеми у парламентській коаліції породжені самою коаліцією, без чиєїсь сторонньої допомоги
XS
SM
MD
LG