Доступність посилання

ТОП новини

Інформаційний Центр НАТО відкрили сьогодні в Ужгороді


Надія Петрів Ужгород, 27 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Ужгороді відкрили Центр інформації НАТО на базі Ужгородського національного університету.У церемонії взяли участь міністри оборонних відомств України Юрій Єхануров та Словацької Республіки Ярослав Башка. Крім відкриття Центру, вони розповідали студентам закарпатських вишів про перспективи України зі вступом до Північноатлантичного альянсу.

Українці доволі упереджено ставляться до НАТО й навіть до приєднання України до Плану дій щодо членства в цій організації. Так вважають європейці й думають, як допомогти подолати ці стереотипи. Про це сьогодні в Ужгороді говорив словацький міністр оборони Ярослав Башка під час зустрічі зі своїм українським колегою. Власне й головною темою переговорів стали питання розвитку перспектив двостороннього співробітництва між оборонними відомствами України і Словаччини в контексті співпраці України з НАТО та ЄС.

Ярослав Башка стверджує, вступ до НАТО приніс словакам багато позитиву, тому такого кроку не варто боятися.

«Північноатлантичний альянс – це вже не та структура, яка стояла в минулому проти країн Варшавського договору. Альянс – це вже не страшний звір, це структура, яка принесла громадянам Словаччини безпеку, а та безпека стала запорукою і економічного процвітання країни», – заявив міністр оборони Словаччини.

Аби подолати стереотипи щодо НАТО, слід вчити молодь

Ярослав Башка переконаний, аби подолати стереотипи українців щодо НАТО, необхідно виховувати молоде покоління на нових знаннях, правдивій інформації про діяльність Альянсу. Для цього й необхідно відкривати інформаційні центри, проводити лекції, семінари, знайомити молодь з європейською практикою об’єднання заради миру та добробуту. З таких і подібних кроків і починали свого часу шлях до вступу в НАТО словаки. Таким досвідом і просять нині поділитися, каже міністр оборони України Юрій Єхануров.

«Нас дуже цікавить досвід Словацької Республіки, і в першу чергу це досвід, як пройти цей важкий шлях – шлях до Північноатлантичного альянсу. Нам дуже важливо вивчити досвід сусідів, які лише недавно пройшли цей шлях», – наголосив Юрій Єхануров.

Ректор найстарішого вузу Закарпаття Ужгородського національного університету Микола Вегеш зауважив, що жодної хвилини не розмірковував над тим, варто чи ні розміщувати такий Центр на базі навчального закладу. Навіть навпаки, виділили на його створення кошти, потужності, спеціалістів.

«Кому, як не нам, закарпатцям, зрозуміло, що майбутнє України залежить від наближення до Євроструктур, і в першу чергу до Євросоюзу та НАТО», – зазначив Микола Вегеш.

Інформаційний Центр НАТО відкрили за сприяння Контактного Посольства НАТО в Україні, яке й функціонує в рамках Словацької амбасади. На проект інформування про Альянс, переконують словаки, Європа коштів не шкодує. Щоправда, не зміг таким же похвалитися український міністр оборони: за словами Юрія Єханурова, з передбачених в українському бюджеті цього року грошей на підготовку до приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО, надійшло менше половини.
XS
SM
MD
LG