Доступність посилання

ТОП новини

Чи польсько-американські переговори про розміщення у Польщі елементів протиракетного щита США зайшли у глухий кут?


Єва Поштар Варшава, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Польщі вважають, що ще не настав вирішальний момент для вирішення проблеми розташування на території країни елементів нової американської системи ПРО. На перший погляд, у цій справі все йде за планом: працюють групи експертів, відбуваються зустрічі представників Польщі та США. Однак обидві сторони врешті-решт висловлюють протилежні сподівання щодо результатів переговорів. Польща хоче коштом США зміцнити свою власну протиповітряну оборону американською системою Patriot, натомість представники США заявляють, що Польща повинна сама подбати про модернізацію армії. Ускладнює ситуацію й те, що на перебіг переговорів впливає внутрішня політична ситуація в обох країнах.

Чи переговори між Польщею та США про розташування елементів американської системи ПРО зайшли у глухий кут? Про це в Польщі замислились після останньої заяви міністра національної оборони Боґдана Кліха у понеділок у Брюсселі.

Міністр у першу чергу хоче заново визначити відносини на рівні Євросоюз – НАТО. Коментуючи проект розташування в Польщі елементів американської системи ПРО, міністр сказав Польському пресовому агентству: «Розраховуємо на те, що США під час переговорів про протиракетний щит будуть ставитись до нас так, як до інших стратегічних партнерів в інших регіонах світу. Ми чекаємо від США не мільйонів, але десятків мільйонів доларів».

Міністр Кліх вказує на те, що військова допомога США для Польщі могла б бути такою, як для Єгипту або Пакистану, тобто визначальних для США країн у певних регіонах світу.

Інші польські урядовці не підтримують міністра оборони

У Міністерстві національної оборони Польщі не коментують слів міністра Кліха. А Міністерство закордонних справ пом’якшує його виступ у Брюсселі. Речник МЗС Пйотр Пашковський заявляє, що цифри, які назвав міністр Кліх, мають «лише проілюструвати масштаб фінансових потреб, про які говорить Польща».

Заява міністра оборони «не міняє нашої позиції у переговорах зі США про щит. Це не слід розуміти так, що міністр вказав на якийсь непрохідний бар’єр у переговорах», – додав речник МЗС.

Слово у цій справі взяв також Лех Качинський. Президент Польщі вважає, що уряд переборщує у своїх вимогах до США. «Треба ставити такі вимоги, які потім можна здійснити», – сказав польський президент.

«Психологічна війна» навколо ПРО

На думку оглядачів, проблема розташування американської системи ПРО у Польщі стала елементом політичного протистояння між президентом Лехом Качинським та прем’єром Дональдом Туском.

Оглядачі переконують, що висловлювання представників США та Польщі мають сприяти «психологічному тискові», тим самим впливаючи на перебіг переговорів. Відповідаючи на запитання Радіо Свобода, політолог Варшавського університету доктор Бартоломей Біскуп переконує, що на атмосферу переговорів про розташування елементів американської системи ПРО в Польщі має також вплив внутрішня політична ситуація в обох країнах, зокрема президентські вибори у США.

«На мою думку, обидві сторони намагаються якнайдовше затягувати переговори. Тому не можна зараз вважати, що переговори зірвані. Ця проблема не позначиться негативно на стратегічному партнерстві Польщі та США. Вважаю, що це не підлягає сумніву, тому що останні заяви навколо розташування ПРО у Польщі проголошують і у США, і в Польщі урядовці відносно низького рангу, а не президенти, польський прем’єр чи американський державний секретар», – зауважує польський політолог.

Матеріали до теми:

• Комітет Сенату США у справах збройних сил схвалив пропозицію щодо розміщення систем ПРО у Чехії та Польщі • Генеральний секретар НАТО в Празі: «Не можемо чекати, щоб погрози виповнились» • Росія хоче мати постійний контроль за об’єктами американської системи ПРО в Європі
XS
SM
MD
LG