Доступність посилання

ТОП новини

Київ і Москва знову сперечаються щодо Севастополя. Бійка за Арктику неминуча (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 28 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Деякі впливові європейські газети інформують про нове загострення суперечностей між Києвом і Москвою з приводу державної належності Севастополя. Низка європейських газет висвітлює саміт арктичних держав на острові Гренландія, де йдеться про проблему майбутнього використання ресурсів Арктики.

Лондонська «Файненшел Таймз» вважає, що давня суперечка між Москвою і Києвом щодо статусу Севастополя спалахнула з новою силою через прагнення України до членства в НАТО і активну прозахідну політику нинішньої української влади. Частина політиків у Росії заявляє, що Севастополь, на відміну від Криму, ніколи не переходив до України і є власністю Москви. Газета нагадує, що ініціаторами нової дискусії стали російські політики на кшталт мера Москви Лужкова і нинішнього прем’єра Путіна, який висловився за перебування російського флоту в Криму і після 2017 року і таким чином, як наголошує «Файненшел Таймз», «непрямо поставив під сумнів суверенітет України». Лондонський часопис також інформує, що в дискусію втрутився і Президент Віктор Ющенко, який дав розпорядження урядові Юлії Тимошенко підготувати законопроект про непродовження угоди про російський флот.

Низка європейських газет висвітлює перебіг саміту міністрів закордонних справ Росії, Данії, Канади, Норвегії і США, які зустрілися у гренландському місті Ілулісат для полагодження суперечливих питань суверенітету в Арктиці.

Німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» зауважує, що низка країн уже заявила про свої територіальні претензії в Арктиці. Так, Росія претендує на більше ніж мільйон квадратних кілометрів арктичного дна – це весь шельф уздовж підводного хребта Ломоносова. Данія ж вважає, що цей хребет є геологічним продовженням її Гренландії. «Франкфуртер Альґемайне» нагадує, що країни Арктики мають можливість використовувати арктичну територію згідно з конвенцією ООН, якщо доведуть, що ця територія є продовженням їхнього континентального шельфу. Газета також не виключає втручання в суперечку за Арктику Гамбурзького Міжнародного трибуналу з морського права, який може нагадати, що океанські глибини є спільною спадщиною всіх народів планети і не можуть експлуатуватися однією державою.

Лондонська «Індепендент» вважає саміт в Ілулісаті лише початком «бійки за Арктику» і зауважує, що тут не були присутні ще три арктичні держави: Фінляндія, Швеція та Ісландія.

Інша британська газета «Таймз» нагадує, що чіткого міжнародного законодавства щодо регулювання стосунків в Арктиці не існує, а ажіотаж підігрівається прогнозами вчених, що в цьому регіоні може залягати до 25 відсотків нерозвіданих іще світових запасів нафти і газу. «Таймз» не виключає, що саме битва за Арктику може дати старт новій «холодній війні».
XS
SM
MD
LG