Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція в Гренландії врегульовувала проблеми Арктики


П’ять країн – Данія, Канада, Росія, Норвегія і США, які омиваються водами Північного Льодовитого океану, – в середу домовилися в гренландському Ілулісаті в Данії про врегулювання територіальних незгод щодо полярної зони і експлуатації можливих величезних ресурсів у чинних рамках ООН.
Міністр закордонних справ Данії Пер Стіґ Меллер запевнив, що «будь-які незгоди між країнами Арктики будуть врегульовані мирним шляхом».
Зустріч міністрів п’яти країн мала на меті встановити період спокою, за який Росія, Данія, США, Канада, Норвегія зможуть зібрати для комісії ООН, яка відає морською конвенцією від 1982 року, дані на підтвердження своїх претензій на 200-мильну (приблизно 370-кілометрову) зону арктичного дна, якщо воно є продовженням континентального шельфу країни-претендента на цю ділянку. Це єдина юридична можливість урегулювати суперечки за Арктику.
У заяві міністрів п’яти країн сказано, що вони вірять юридичній структурі ООН і принципам урегулювання морських суперечностей.
Однак США ще не ратифікували морську конвенцію з причини гострих дебатів у Конгресі, не допомогли поки що й заклики президента Джорджа Буша.
Лунають також заклики про спільне управління спірними територіями в Арктиці, бо врегулювання справ із шельфами може затягнутися на багато років.
Екологи ж світу закликають до укладення міжнародної угоди про Арктику як заповідну екосистему, де будуть неможливі комерційні оборудки, розробки родовищ нафти і газу.
XS
SM
MD
LG