Доступність посилання

ТОП новини

Ющенко критикує уряд і апелює до свого фаху


Віктор Ющенко головує на засіданні РНБОУ. 30 травня 2008 року
Віктор Ющенко головує на засіданні РНБОУ. 30 травня 2008 року
Юлія Жмакіна

Київ – Забути про вибори та сісти на робочі місця закликав політиків і урядовців на засіданні РНБО Президент Віктор Ющенко.


На «карту», каже голова держави, поставлено економічне життя країни. З вуст прем’єр-міністра, яка сиділа між Президентом і головою його Секретаріату, не сходила стримана усмішка.

У вступній промові на засіданні РНБО в п’ятницю традиційно, але від цього не менш артистично, Віктор Ющенко закликав політиків вийти з образу «зірок» і взятися за роботу.

«Вибори закінчилися. Дострокових парламентських виборів у цій країні не буде. Нагадати, що ми живемо не у сюрреалізмі, а прикладним щоденним життям. Вибори, у тому числі й у місті Києві, закінчилися. Шкода, що боги сходять з п’єдесталу… Багато емоцій, жалів. Але прийшов час забути про ці вибори, сісти за робочі місця всім і почати працювати. Особливо це стосується виконавчої влади. Спокійно, але категорично прошу і благаю припинити балаканину. Прожити один день без телебачення і без телекамери», – сказав Президент.

Неефективна і неправильна боротьба з інфляцією – головний докір Віктора Ющенка урядові. Він дивується, як можна при гарному попиті за кордоном і надлишку продукції в Україні обмежувати українських виробників, які хочуть продавати олію, зерно, цукор за кордоном, і натомість знімати мита на ввіз, скажімо, польського м’яса. Все це – як смерть для національного виробника.

Методи уряду Ющенко називає поверненням до соціалізму і вручає урядові вже другу «жовту картку».

«Травень – це традиційно місяць, у якому ми маємо дефляцію. У цьому році у нас дефляції вже не буде. У цьому році у нас буде, можливо, близько 1% інфляції. Хотів би усіх застерегти: це є жовта картка на те, що дії, які упродовж 5 місяців вживаються владою, є неефективними. І тому я наполегливо запрошую коаліцію, уряд і НБУ ще раз сісти за стіл, сформувати найбільш продуманий план дій на виклики, які існують в українській економіці, де ми звикли жити просто без реформ. Ми вертаємось до соціалізму», – застеріг Віктор Ющенко.

Президент не забув згадати і про власний досвід

На засіданні РНБО Президент весь час апелював до власного досвіду як економіста і банкіра. Він закликав НБУ до незалежності позиції щодо курсу гривні, її стабільності.

І каже: не можна боротися з інфляцією монетарними засобами, якщо вона має бюджетний характер. Тому вкотре Ющенко вимагає від уряду внести зміни до бюджету-2008, оприлюднити рівень прожиткового мінімуму і компенсувати людям те, що з’їла інфляція.

Закон про доходну частину бюджету, ухвалений парламентом минулої п’ятниці, Президент ветуватиме – через земельні питання. Каже: Прем’єр-міністр ці причини зрозуміла.

«Я накладаю вето на цей закон з вимогою внести зміни про продаж та оренду землі. Вони викладені, ці зміни. Вчора ми їх з Прем’єр-міністром обговорили. Знайшли порозуміння, що ці питання будуть у вівторок розглянуті у Верховній Раді. Я готовий у той же день буквально у залі парламенту підписати цей закон», – заявив Віктор Ющенко.

Саме те, що Президент не підписав цей закон, знищує бюджет, заявила минулої середи Юлія Тимошенко. А пенсії і соціальні виплати, за її словами, опинилися під загрозою через рішення Конституційного суду, який скасував дію статей держбюджету-2008, в яких містилися окремі норми податкового, митного, бюджетного i соціального законодавства.

Рішення ж РНБО, озвучені після засідання її секретарем Раїсою Богатирьовою, були оформлені у рекомендації.

Одна – урядові: вжити низку заходів для виведення внутрішнього ринку України з кризи і керуватися при цьому посланням Президента до парламенту і його ж указами, «безумовними до виконання».

Інша – Президентові, щоб той зобов’зав Кабмін поновити угоду про розподіл продукції з Vanco Prykerchenska, компанії, що мала займатися розробкою Прикерченської ділянки шельфу Чорного моря.

Пророцтва про усунення уряду ніби не збулися

Пророцтва міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, що на засіданні РНБО буде реалізовуватись план усунення уряду Юлії Тимошенко, здається, не збулися. Принаймні, у відкритій для преси частині.

Але «сіканина» уряду і Прем’єр-міністра вдалася на славу. Причому, як зазначали спостерігачі, Віктор Ющенко сьогодні нагадував фахового прем’єр-міністра.

От чи сподобався він Юлії Тимошенко у цій ролі з прицілом на майбутнє? Із загадкової посмішки голови уряду зрозуміти це було важко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG