Доступність посилання

ТОП новини

РНБО звинувачує проурядові сили в роздмухуванні напруженості


Водночас Рада національної безпеки і оборони відкидає звинувачення цих сил у надмірному втручанні в роботу уряду, мовиться в заяві, яку оприлюднено в суботу від імені прес-служби апарату РНБО.

Протягом останнього часу з боку проурядових політичних сил на адресу Президента і Ради національної безпеки і оборони України лунають «безвідповідальні закиди» щодо надмірного втручання в роботу Кабінету Міністрів та підконтрольних йому центральних органів виконавчої влади, мовиться в цій заяві.

Це дедалі більше стає «нав’язливою звичкою окремих політиків та державних службовців», стверджує апарат РНБО.

«Підвищення активності деструктивної критики напередодні планового розгляду на засіданнях РНБО України ключових питань забезпечення Урядом національної безпеки та стану виконання відповідних указів Президента України вже переростає в усталену практику, яка має на меті поставити під сумнів їхню легітимність», – сказано в заяві.

«Особливо прикро», йдеться в ній далі, що «до безпідставних обвинувачень вдаються й окремі урядові високопосадовці, порушуючи конституційні принципи розподілу влади та професійну етику».

«Такі заяви підривають довіру громадян до державних інститутів влади, призводять до посилення суспільної напруги, розгортання нового витка політичних протистоянь. Вони часто завдають непоправної шкоди міжнародному іміджеві України», заявляють в РНБО.

Прес-служба апарату РНБО в своїй заяві наголошує, що згідно з Конституцією Кабінет Міністрів як найвищий орган в системі виконавчої влади відповідальний перед Президентом, Рада національної безпеки і оборони координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки і оборони, а уряд і його посадовці ніякими повноваженнями щодо Президента і РНБО не наділені.

«Тому ми впевнені, що уряд зобов’язаний використовувати всі ресурси і необхідні механізми для чіткого і своєчасного виконання всіх ухвалених РНБО рішень», – наголошують автори заяви й додають: «Однак практика демонструє неготовність уряду до виконання зобов’язань, покладених на нього Конституцією».

За даними прес-служби апарату Ради нацбезпеки і оборони, на сьогодні введені в дію указами Президента рішення РНБО виконуються лише на 30–32 відсотки.
XS
SM
MD
LG