Доступність посилання

ТОП новини

ЄС пропонує Україні брати участь у миротворчих місіях у Косові під своєю егідою


Як повідомив начальник сектору безпеки миротворчої діяльності Міністерства внутрішніх справ України Олег Савченко агентству Українські новини під час візиту до Косова, від ЄС надійшла пропозиція до МВС про участь українського спецпідрозділу (миротворчого персоналу МВС) у цій місії вже як спецпідрозділу Євросоюзу.

Разом із тим він заявив, що миротворчий персонал у Косові має намір вийти з-під егіди ООН і перейти під егіду Європейського Союзу.

«Місія переходить під егіду ЄС від ООН. Строк поки невідомий, але відомо що однозначно під егіду ЄС. ЄС ухвалив рішення щодо того, що вони беруть під егіду цю місію в Косові», – зазначив Савченко.

За його словами, Місія ООН «уже виконала свою функцію в Косові».

Раніше й міністр внутрішніх справ Юрій Луценко висловлював думку про доцільність можливого перепідпорядкування миротворчого підрозділу МВС України в Косові від Місії ООН місії Європейського Союзу.

* * * * * * * * * * *

Чинна нині резолюція Ради Безпеки ООН від 1999 року визначає, що саме Місія ООН здійснює керівництво в Косові.

У середині лютого, за день до одностороннього проголошення Косовом незалежності, Європейський Союз остаточно схвалив план надіслати до Косова свою нову місію. ЄС вважає, що вона має перебрати на себе частину функцій нинішньої Місії ООН у Косові.

Місія ЄС із верховенства права в Косові (EULEX Kosovo) має складатися з 1 тисячі 800 іноземних фахівців – працівників поліції, митниці, прокуратури та суддів – і ще близько 1 тисячі місцевого персоналу.

Вона мала повністю розгорнути діяльність протягом 4 місяців і допомагати розбудовувати в Косові правоохоронні органи й системи правосуддя й митниці, які були б вільні від політичного впливу.

За останніми повідомленнями, цей план ЄС може бути відкладений.

Край Косово односторонньо проголосив державну незалежність від Сербії в середині лютого.

* * * * * * * * * * *

У Косові в лавах Міжнародної поліції, яка діє у складі Місії ООН у Косові, служать, за даними МВС України на середину березня 2008 року, 187 українців, із них понад 150 у Спеціальних підрозділах поліції. Одним із них є український кінологічний підрозділ, який працює зі службовими собаками, – єдиний у світі.

Також у Місії ООН у Косові працюють 2 офіцери зв’язку з України.

Іще 184 українці, за даними Міноборони України станом на початок лютого 2008 року, беруть участь у діяльності Косовських сил (KFOR) – миротворчих військ у Косові за мандатом Ради безпеки ООН і під командуванням НАТО.

У середині березня 1 український працівник Міжнародної поліції в Косові загинув і 20 були поранені під час сутички між супротивниками проголошення незалежності Косова та поліцейськими силами ООН у Косовській Митровиці.

* * * * * * * * * * *

Україна має намір виплатити родині загиблого в Косові українського миротворця 105 тисяч доларів компенсації.

Як повідомив начальник сектору безпеки миротворчої діяльності МВС Олег Савченко, ООН теж виплатить сім'ї загиблого 50 тисяч доларів.

Савченко додав, що МВС уже виплатило родині загиблого миротворця 100 тисяч гривень зі свого спецфонду.

Інші миротворці, які потерпіли під час інциденту в Митровиці й визнані недієздатними, також одержать компенсації від ООН, сказав він.
XS
SM
MD
LG