Доступність посилання

ТОП новини

Росія далі відкидає висновки ООН про збиття грузинського безпілотника


МЗС Росії висловлює сумнів щодо фактів, які стали підставою Спостережній місії ООН у Грузії дійти висновку, що грузинський безпілотний літак-спостерігач був збитий 20 квітня в повітряному просторі цієї країни над Абхазією саме російським бойовим літаком.

У суботній заяві з приводу п’ятничного засідання Ради Безпеки ООН на цю тему Міністерство закордонних справ Росії наполягає, щоб усі матеріали розслідування Місії ООН передали Москві, яка хоче провести власне, «серйозне, а не однобічне й швидкоплинне», розслідування.

При цьому в повідомленні не поставлено під сумнів інший висновок Місії ООН – що й сам політ грузинського літака теж був порушенням Московських домовленостей про врегулювання грузинсько-абхазького конфлікту.

На засіданні Ради Безпеки представник Росії, як мовиться в повідомленні, наголосив, що інцидент є виключно предметом «двосторонніх відносин» Грузії й Абхазії, і тому його розгляд без участі абхазької сторони «не може бути об’єктивним і всебічним».

Грузія подала іншу версію засідання Ради Безпеки, що відбулося в п’ятницю за зачиненими дверима.

Після нього посол Грузії в ООН Іраклі Аласанія заявив: це засідання «підтвердило, що насправді йдеться про відносини між Росією і Грузією, а не про конфлікт між абхазькими сепаратистами і грузинськими військовими».

За його словами, Грузія припиняє польоти своїх літаків-спостерігачів у зоні конфлікту, але залишає за собою право будь-коли поновити їх.

Посол Росії в ООН Віталій Чуркін привітав тоді цю заяву Грузії.
XS
SM
MD
LG