Доступність посилання

ТОП новини

Розсекречені в Росії матеріали про ОУН-УПА другорядні – українські історики


За словами керівника архівного відділу Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, ці матеріали вже неодноразово використовувались у радянській пропаганді для негативного зображення ОУН-УПА.

«Один із цих документів, на яких акцентують увагу, – це спеціальне повідомлення про переговори представників ОУН із німцями у 1944 році. Цей документ навіть не варто було розсекречувати. Його, а також німецькі документи, що лягли в основу цього повідомлення, вже передруковували десятки разів різноманітні видання – очевидно, проросійські видання і такі, які намагались скомпрометувати український визвольний рух», – каже історик.

Володимир В’ятрович сподівається, що робота з розсекречення документів триватиме.

Зокрема, українські історики чекають відповіді на численні запити в архіви ФСБ Росії щодо матеріалів про геноцид українського народу 1932–1933 років, масові політичні репресії 1930-х років, придушення визвольного руху 1940–50-х років та боротьбу з дисидентами.

Минулого тижня на офіційному сайті МЗС Росії з’явилося повідомлення про те, що російська Федеральна служба безпеки розсекретила деякі документи своїх попередників – НКВС і МДБ СРСР, – які стосуються діяльності українського визвольного руху.

Там же опублікували й самі ці документи. Більшість їх – доповідні працівників радянських спецслужб чи витяги з протоколів допитів однієї особи, як їх записали ці працівники.
XS
SM
MD
LG