Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі хочуть обмежити свободу слова і в інтернеті


Мінськ – У Білорусі залишилося лише 10 недержавних громадсько-політичних газет. Більшість інших влада позакривала через судові процеси та економічний тиск. Вільне слово тут перейшло в інтернет. Але і свободу інтернету влада хоче обмежити. Про це сьогодні пише білоруська преса.

Білоруська асоціація журналістів днями закликала до кампанії солідарності з «Газетою Слонімською». Це останнє недержавне видання Гродненської області Білорусі.

Газета втратила право оренди редакційного приміщення, яким вона користувалася протягом 7 років. Нове знайти неможливо. Газета пише, що на її підтримку зібрали 700 підписів мешканців міста Слоніма та передали до адміністрації президента.

Інший незалежний тижневик «Наша ніва» з Мінська наводить висловлювання першої заступниці міністра інформації Білорусі Лілії Ананіч, яка запропонувала вести державну реєстрацію інтернет-ЗМІ.

«Існує проблема дезінформаційних потоків закордонних сайтів, яки мають за мету деструктивно вплинути на процеси, що відбуваються в Білорусі. Але є досвід Китаю, який перекрив доступ таких сайтів на свою територію», – заявила заступниця міністра інформації, посилаючись на китайську практику блокування небажаних інтернет-сайтів.

Наразі опозиційні сайти в Білорусі блокуються лише під час виборів та масових акцій.

Державна преса Білорусі не помічає проблем незалежного друку

Орган адміністрації президента Білорусі «Беларусь сегодня» пише про спорудження найбільшої в країні льодової арени в місті Бобруйську Могилівської області. Хокейні матчі там можуть дивитися 7 тисяч глядачів.

За наказом президента в Білорусі вже збудували льодові арени у всіх обласних містах, тепер настала черга райцентрів. На об’єкті в Бобруйську 2 роки майже цілодобово працювали 2 тисячі будівельників.

Після урочистої церемонії минулої суботи на арені відбувся перший хокейний матч – збірна президента Білорусі грала проти збірної ветеранів світу. Проти Олександра Лукашенка грали зірки хокею минулих часів: Касатонов, Фетісов, Ларіонов, Крутов, Тікканен… Перемогу, як і очікувалося, здобула збірна президента Білорусі – 13 : 10.

Тим часом газета «Звязда» пише, що у Вітебський області у всіх найбільших містах мають з’явитися зони тверезості. Таке рішення ухвалила місцева влада. У центральних парках та на площах буде заборонено споживати пиво та горілку.
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG