Доступність посилання

ТОП новини

Deutsche Telekom у центрі шпигунського скандалу


Берлін – У Німеччині триває шпигунський скандал навколо телекомунікаційного концерну Deutsche Telekom. Минулого тижня його керівництво визнало, що в стінах компанії прослуховували телефонні розмови працівників, які спілкувалися з журналістами. В понеділок федеральний міністр внутрішніх справ Німеччини Вольфґанґ Шойбле вирішив навіть провести кризову зустріч з представниками телекомунікаційної галузі, щоб унеможливити подібні випадки в майбутньому.

Німецькому телекомунікаційному велетневі Deutsche Telekom нині доводиться серйозно працювати над своїм іміджем. Концерн опинився в самому центрі так званого «шпигунського скандалу».

Цей скандал почав розгортатися після того, як в німецьких ЗМІ з’явилися повідомлення про прослуховування телефонних розмов співробітників концерну з журналістами.

Минулого тижня концерн визнав, що в період між 2005 і 2006 роками справді збиралася інформація про телефонні дані. У такий спосіб концерн хотів знайти джерела витоку конфіденційної інформації.

У полі зору були навіть банківські рахунки

Зараз не проходить і дня, щоб на поверхню не випливали якісь нові подробиці цього скандалу. За даними газети Süddeutsche Zeitung, Deutsche Telekom працював із приватними детективами і намагався роздобути інформацію навіть про приватні банківські рахунки журналістів і членів наглядової ради.

В німецькій пресі повідомляється також про ймовірне фіксування даних мобільного зв’язку, щоб скласти схему пересування осіб, за якими було встановлено стеження.

Нинішній керівник Deutsche Telekom Рене Оберманн заперечує свою причетність до шпигунського скандалу. «Якщо хтось стверджує, що я маю стосунок до цієї афери, то це просто свинство», – сказав Оберманн журналові Focus.

За його словами, концерн взагалі дізнався про можливе стеження за одним журналістом лише 2007 року. «Вже після перших закидів ми відреагували і зробили кадрові й організаційні висновки», – процитувало Оберманна інформаційне агентство Reuters. Нинішній керівник Deutsche Telekom запевнив, що де тільки можливо зробить свій внесок у розслідування цієї справи.

Вимоги про посилення контролю за дотриманням законів

Для Deutsche Telekom це вкрай неприємна історія, якщо врахувати, що компанія за родом своєї діяльності якраз і мала б гарантувати захист приватних даних. Саме на цей аспект звертають увагу професійні слідчі.

Голова федерального відомства кримінальної поліції Йорґ Цірке в одному зі своїх інтерв’ю висловив обурення практикою, яка використовувалася в стінах компанії.

Цікре наголосив, що таємному отриманню інформації завжди має передувати відповідне судове рішення. Він запевнив, що його відомство завжди дотримується такого принципу правової держави.

Німеччина дискутує

Внаслідок скандалу в Німеччині нині розгорнулася дискусія про необхідність запровадження суворіших законів про захист приватних даних.

Критики зауважують, що такі закони нічого не дадуть, і пропонують замість цього зробити ефективнішим контроль за дотриманням законів, які вже існують.

У федеральному міністерстві внутрішніх справ у Берліні в понеділок відбулася зустріч між високопосадовими представниками відомства й телекомунікаційними союзами BITKOM і VATM, які представляють інтереси галузі.

Керівник BITKOM’у Бернгард Роледер висловив переконання, що інцидент на Deutsche Telekom – це одиничний випадок, а не систематична проблема цілої галузі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG