Доступність посилання

ТОП новини

Конституція на гальмах


Київ – Від педалювання до гальмування. У Блоці Юлії Тимошенко заявляють, що найближчим часом не наполягатимуть на проведенні конституційної реформи. Про це говорять і у НУНС. Що стоїть за зміною настроїв і коли це питання може знову виринути?

Місяць тому Юлія Тимошенко заявляла, що її політична сила готова подати законопроект щодо змін до Конституції. А бютівці наполягали на якомога швидшому створенні у парламенті тимчасової комісії, яка б займалася розробкою цих змін.

Тепер же позиція бютівців змінилася: зміни до Основного Закону, виявляється, слід відкласти на невизначений термін, за винятком змін у частині місцевого самоврядування.

«Можна проводити зміни, але ті зміни, які проводяться еволюційним шляхом. На сьогоднішній день це питання місцевого самоврядування. Воно безспірне і має 100-відсоткові шанси на проходження у парламенті. Що ж стосується змін у питаннях управління центральними органами влади між Президентом, урядом і Верховною Радою, то на сьогоднішній день для цього немає історичних передумов, які б дали можливість знайти необхідну кількість голосів у парламенті», – каже представник БЮТ Святослав Олійник.

Квапитися чи не квапитися

Поспішати зі змінами до Конституції не варто, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник «Нашої України – Народної самооборони» Володимир В’язівський.

Якщо це питання знову почне педалюватися, це викличе чергову хвилю протистояння, вважає він.

«Не потрібно змінювати Конституцію. Це може тільки загострити політичну ситуацію, а отже, не дасть можливості у законний спосіб, у спокійній виваженій ситуації ухвалити низку законів, які б стимулювали розвиток економіки. Тому не вважаю за доцільне поспішати зі змінами до Конституції», – каже представник НУНС.

Але представник Партії регіонів Олександр Лавринович нагадує: нині зміни до Конституції розробляють і в Національній конституційній раді, і у всіх фракціях.

Тож, за його словами, не виключено, що відповідні законопроекти до Верховної Ради будуть внесені уже на цій сесії.

Не розрахували…

Донедавна зміни до Конституції, в результаті яких Прем’єр-міністр отримав би визначальні повноваження, були в основі політичної стратегії Блоку Юлії Тимошенко, каже політичний експерт Сергій Таран.

Однак наразі бютівці «втратили» Конституційний Суд та усвідомили, що за нинішніх обставин Партія регіонів може і не піти на ситуативний союз щодо ухвалення відповідних змін, каже він.

«Це є усвідомлення БЮТом недостатності своїх сил, щоб на нинішньому етапі провести конституційну реформу. Тактичне розуміння, що наразі конституційна реформа неможлива, і лежить в основі рішення БЮТу», – вважає експерт.

Президентові та Прем’єрові вдалося досягти певного компромісу. Але, вважають оглядачі, це крихкий мир.

У його основі приблизний паритет сил: жодній стороні не вдалося отримати беззастережну перемогу над іншою… Наразі. І коли ситуація між ними знову загостриться, питання змін до Конституції актуалізується.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG