Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську відкрили виставку козацьких раритетів


Дніпропетровськ – Унікальні «козацькі» ікони, одяг запорожців трьохсотлітньої давнини, пістолі та шаблі, люльки-«душогрійки»… Оригінали всього цього можна побачити на виставці козацьких старожитностей «Козацькому роду нема переводу», яку розгорнули у Дніпропетровську. Її приурочили до визначної дати – 360-річчя початку визвольної війни українського народу під проводом Богдана Хмельницького. Більшість унікальних експонатів дійшли до наших днів завдяки відомому історикові, академіку Дмитрові Яворницькому.

Експонати виставки
Зброя, клейноди, люльки, ікони і церковні книги, десятки документів… Дніпропетровський історичний музей має найбагатшу в Україні колекцію козацьких раритетів. Край, що є колискою «українського лицарства», зберіг чимало пам’яток матеріальної та духовної культури запорожців.

«Перлини» колекції, каже старший науковий співробітник історичного музею Юлія Осадча, – це предмети одягу. На експозиції представили однострій козацької старшини 18-го століття: кунтуші та жупани запорозькі носили з українського сукна, а ось підперезувались пасками німецького та французького виробництва.

Найбільше вражає, каже пані Осадча, якість тканин та крій: «Тканина – це, звісно, оригінал, така якість, що вона збереглася й д цього часу. Цікаве оздоблення. Приміром, кунтуш. Його особливість – це крій з подвійним рукавом».

«Сучасні козаки мало нагадують запорожців 17–18-го століть»

Іще одна сторінка експозиції – матеріали, що розповідають про діяльність сучасних козацьких організацій, які відроджують і продовжують традиції запорожців. На теренах Дніпропетровщини, колишніх вольних земель Війська Запорозького, наразі більше від двох десятків таких об’єднань.

А втім, каже фахівець, одяг сучасних козаків, який представили в музеї, мало нагадує кунтуші та жупани 17–18-го століть, тим більше киреї козацької старшини, щедро оздоблені хутрами.

«Сучасні козаки носять просто такий військовий стрій, можливо, з деякими відступами. Приміром, ґудзики з козацькою атрибутикою», – пояснює Юлія Осадча.

У вітринах зі зброєю не тільки козацькі шаблі та пістолі. У битві під Жовтими Водами, з якої починалася визвольна війна Хмельницького проти Речі Посполитої, союзником запорожців була татарська кіннота, тому в експозицію включили ятагани.

Окрема частина виставленого – культові речі, подаровані щедрими козаками придніпровським церквам. Серед них – коштовне Євангеліє та напрестольний хрест із кипарису та срібла.

Не всі таємниці розкриті

Над кожною з речей – ореол загадок і таємниць. А втім, розповісти щось більш-менш конкретне про віднайдення того чи іншого раритету співробітники музею наразі не можуть: документація з детальними описами старожитностей згоріла під час Другої світової.

Збирати ж колекцію козацьких речей іще наприкінці 19-го століття розпочав засновник музею, нащадок гетьмана Полуботка Олександр Поль, продовжував справу «співець запорозької старовини» Дмитро Яворницький. Подорожуючи краєм, він записав цілу низку легенд та переказів про запорожців, викупляв, а то й просто прохав у місцевих селян експонати для зібрання.

«Дмитро Яворницький свого часу наклеював на кожен експонат бірочки і вів каталоги, саме звідти ми черпаємо відомості. Але там дуже стисло – назва предмета і ким подарований. Досить мало інформації, на жаль», – розповідають музейники.

Частину козацьких реліквій, зібраних Яворницьким та його однодумцями, історичний музей втратив під час Другої світової війни. Ще частину у 1950–60-ті, за наказом радянських чиновників із Міністерства культури, розподілили по інших музеях. Зокрема, Дніпропетровськ полишала добірка «народних» картин із зображенням козака Мамая.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG