Доступність посилання

ТОП новини

Інцидент на словенській АЕС збігся з акцією «Зелений тиждень»


Брюссель – За збігом обставин, саме під час проведення в Євросоюзі екологічної акції «Зелений тиждень» на атомній станції в Кршко у Словенії був оголошений стан підвищеної радіаційної готовності. Як стало відомо, в середу ввечері на АЕС стався витік охолоджувальної рідини з першого контура реактора. І хоча словенські служби радіаційної безпеки запевнили всі країни ЄС, що жодної загрози нема, брюссельські євроінституції сьогодні жваво обговорювали аварію на АЕС та системи контролю. А екологічні служби країн-сусідів Словенії при цьому продовжують ретельно стежити за рівнем радіації.

Атомна станція в Кршко у Словенії
Учора ввечері повідомлення про аварійний стан на атомній станції у Кршко надходили кожну годину. Спрацювала система швидкого інформаційного обміну про радіологічний стан у Євросоюзі. У депеші, яку розіслали всім країнам ЄС, йшлося про аварійну ситуацію на станції і про те, що викиду радіації в навколишнє середовище не сталося, а ситуація перебуває під повним контролем.

Та разом із тим речник єврокомісара з енергетики Ферран Таррадельяс Еспунь сьогодні був змушений довго заспокоювати журналістів у радіаційній безпеці Євросоюзу, прозорості та у тому, що нинішня аварія не має нічого спільного із Чорнобилем.

«У часи Чорнобиля прозорості у наданні інформації не було. Нинішній випадок – зовсім інший. І коли ми заявляємо, що ситуація під контролем, то це свідчить про те, що вона дійсно під контролем. А це означає, що реактор зупинений, витік рідини локалізований у реакторному приміщенні, а людям нічого не загрожує, бо виходу радіоактивності назовні не трапилося», – запевнив речник.

Проте, як виявилося, країни, котрі не є членами ЄС, про аварію вчасно не дізналися. Система обміну інформацією з радіаційної безпеки поширюється тільки на країни Євросоюзу.

Як підтвердив речник, наприклад, Хорватія, яка, до того ж, є співвласницею АЕС у Кршко і столиця якої лише за 30 кілометрів від неї, не могла бути вчасно поінформована про аварію у Словенії. А таких дрібних аварій за останні три роки у Євросоюзі сталося сім.

«Зелений тиждень» теж піклується про довкілля

За іронією, інцидент на словенській АЕС стався саме у період екологічної акції «Зелений тиждень», організованої Єврокомісією та представниками «зелених» організацій Європи. Тому, коли в одних підрозділах Єврокомісії говорили про те, що нинішня аварія стала своєрідним випробуванням на радіаційну безпеку Євросоюзу, в інших обговорювали найновіші екологічні методи опалення, збереження енергії та кліматичні зміни.

Як повідомив комісар ЄС із охорони довкілля Ставрос Дімас, перш за все йшлося про перегляд директив про екологічний дизайн продуктів.

«Тому незабаром продукти матимуть такий вигляд, який допомагатиме вирішувати виявлені екологічні проблеми. Продукти будуть менш агресивні до навколишнього середовища. І, звичайно ж, європейський споживач повинен знати все про харчі. Тому ми маємо створити директиву про їхнє екологічне маркування», – заявив головний охоронець довкілля Єврокомісії Ставрос Дімас.

Єврокомісар також відвідав виставку «Земля одна – бережи її!». Переглядаючи стенд економічних електроприладів, він зазначив, що їхнє використання заощаджує родинні гаманці. У свою чергу, ощадливе поводження з родинними бюджетами європейців повністю співзвучне з екологічними цілями. Та й, зрештою, це виручає споживачів у щоденному житті, що не припиняє дорожчати, вважає Ставрос Дімас.
XS
SM
MD
LG