Доступність посилання

ТОП новини

СНД: Під час «клубних» зустрічей можуть ухвалювати важливі рішення


Прага – Наскільки важливим для України є належати до СНД, коли її перспективи зараз чітко визначені у напрямі НАТО і Євросоюзу? На думку професора політології Києво-Могилянської академії Олексія Гараня, в тому вигляді, в якому існує СНД, це не суперечить євроінтеграційним прагненням України.

Радіо Свобода: Чим же є Співдружність незалежних держав для України?

Олексій Гарань: СНД від самого початку розглядалася ніби як інструмент цивілізованого розлучення, і надалі ніякі спроби посилити інтеграцію в межах СНД не дали якихось додаткових результатів. Тобто це, так би мовити, форум для консультацій, для певного економічного, правоохоронного співробітництва… Так було і за Кравчука, і за Кучми, і за Ющенка. Спроби посилити інтеграційну складову не були успішними. Зокрема, можна казати про те, що досі не діє зона вільної торгівлі в межах СНД, що, очевидно, було б дуже принциповим насправді. Тому, власне, і російські політики свого часу планували перенести акцент із СНД спочатку на так звану ЄврАзЕС (Євразійську економічну спільноту), а потім на ЄЕП (Єдиний економічний простір), розуміючи, що в межах СНД навряд чи чогось можна досягти.

Р. С.: Кілька років тому, точніше, у 2006-му, дуже активно мусувалося питання можливого виходу України з цієї структури. Згодом, як виглядає, позиція України змінилася. Наскільки зараз Україні важливо зберегти життєдіяльність СНД, на Вашу думку?

О. Г.: Парадокс у тому, що Україна є одним із засновників СНД, але з формального погляду вона не є повноцінним її учасником, оскільки Україна не ратифікувала статут СНД. Тобто навіть це є ознакою того, що Україна не планує якоїсь широкомасштабної інтеграції в межах цієї структури. Знову ж таки, я хочу наголосити на тому, що в тому вигляді, в якому зараз існує СНД, вона не є, скажімо, наднаціональною структурою. Більша небезпека полягала під час створення ЄЕП, бо та структура передбачала створення якраз наднаціональних органів. І характерно, що вчорашня заява-звернення російської Держдуми якраз говорить про те, що треба створювати для України додаткові стимули для інтеграції в межах ЄЕП. Тобто саме це, на мою думку, є більш небезпечним. Але я думаю, що Україна буде і надалі брати участь у цих об’єднаннях, але в тих межах, які не обмежують національний суверенітет. Тобто, умовно кажучи, зона вільної торгівлі в межах СНД або ЄЕП – це не суперечить євроінтеграційним прагненням України, а от коли від нас вимагали вступу до митного союзу, оце вже перекривало нам інтеграцію в ЄС, тому, що країна не може бути членом двох митних союзів одночасно. Все залежить від того, яку лінію далі буде продовжувати українська дипломатія: якщо так, як це було донедавна, то я думаю, що це достатньо обережна і зважена позиція; якщо ж раптом будуть якісь несподівані кроки, тобто, умовно кажучи, на кшталт «РосУкрЕнерго», але в інтеграційній сфері, то тоді, звичайно, це буде загрозливо.

Р. С.: Завтра український Президент бере участь у неформальному саміті СНД, очікують його зустрічі з російським керівником Дмитром Медведєвим. Як Ви гадаєте, чи це правильно, що структура СНД використовується як «клуб зустрічей президентів, прем’єрів, високопосадовців», чи до неї варто ставитися інакше?

О. Г.: Ви цілком маєте рацію, коли кажете, що це такий собі «клуб для зустрічей президентів». У цьому сенсі він не є чимось «надзобов’язувальним» для України. Але ми розуміємо, що під час цих «клубних» зустрічей можуть ухвалювати важливі рішення. От як був створений ЄЕП? Зустрілися Кучма з Путіним… Ніхто нічого не очікував… Бах! І раптом створюється ЄЕП – структура, яка обмежує суверенітет України. Розумієте? Тому, якщо такі рішення ухвалюють із проходженням необхідної формальної процедури, коли до цього долучені і Міністерство закордонних справ, і Рада національної безпеки, тоді не варто очікувати чогось несподіваного.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG