Доступність посилання

ТОП новини

Медведєв у Берліні: порозумітися допоможе бізнес


Берлін – Німеччину з візитом відвідав президент Росії Дмитро Медведєв. Це його перший офіційний візит до Західної Європи. У Берліні кремлівський лідер зустрівся з федеральним президентом Німеччини Горстом Келером, канцлером Анґелою Меркель, міністром закордонних справ Франком Вальтером Штайнмаєром. Крім того, Медведєв виступив із промовою перед представниками німецької економіки.

Президент Росії Дмитро Медведєв та канцлер Німеччини Ангела Меркель під час спільної прес-конгференції, Німеччина, 5 червня 2008 р.
На відміну від свого попередника, Дмитро Медведєв повністю залежав від перекладачів під час свого перебування в Берліні. Він говорить лише російською та англійською.

Але це не завадило новому кремлівському лідерові обговорити цілий спектр двосторонніх питань. Переговори з канцлером Анґелою Меркель тривали майже дві години.

При цьому головний акцент робився на розвитку економічних стосунків. «Ніщо людей тісніше не поєднує, ніж бізнес», – заявив Медведєв. За його словами, обсяг торгівлі між двома країнами сягає вже 50 мільярдів євро, але й надалі зберігає потенціал для зростання.

Меркель: Німеччина не блокуватиме російські інвестиції

Серед центральних тем будівництво Північноєвропейського газопроводу, який має пройти по дну Балтійського моря. Медведєв і Меркель наголосили на важливості реалізації цього проекту для енергетичної безпеки в Європі.

Ішлося також про російські капіталовкладення в німецьку економіку. Зараз компанія «Газпром» хоче інвестувати в німецькі енергетичні мережі. Крім того, російська залізниця демонструє інтерес до участі в приватизації німецької залізничної компанії Deutsche Bahn.

Меркель запевнила: «Німецька держава не блокуватиме такі інвестиції». Крім того, продовжила вона, це виключно економічні рішення.

Візит до Берліна став другою закордонною поїздкою Медведєва. Перші візити він здійснив до Китаю та Казахстану.

Німеччина й Росія – особливі відносини

Оглядачі вбачають особливий сигнал у тому, що першу зупинку в Західній Європі Медведєв зробив саме в Німеччині. Дехто вважає, що це результат того, що Німеччина, починаючи від 1990 року, постійно зміцнює відносини з Росією. І саме Німеччина була тією країною, яка виступала за подолання внутрішньої суперечки в ЄС, щоб нарешті розпочати переговори про нову угоду про партнерство між Європейським Союзом і Росією.

Після зустрічі з Меркель Медведєв заявив, що відносини між Москвою і Берліном можна вважати зразком порозуміння між Заходом і Сходом. «Німеччина – це стратегічний партнер», – заявив російський президент.

Як написала газета Ostsee-Zeitung, Росія для німців більше, ніж просто важливий постачальник енергії. «З економічного погляду найбільша за площею в світі держава – це величезний ненаситний ринок для чемпіона з експорту, яким є Німеччина», – наголосило видання.

Справа Ходорковського – Медведєв проти німецького посередництва

Під час переговорів із Медведєвим Меркель порушила й питання розбудови правової держави в Росії і дотримання прав людини. Кремлівський лідер наголосив, що розвиток правової системи має для нього пріоритет.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів, він виступив проти німецького посередництва в справі засудженого до восьми років ув’язнення бізнесмена Михайла Ходорковського. Він заявив, що питання виконання вироків не повинні бути предметом для обговорення між двома країнами.

Адвокати Ходорковського, який зараз відбуває ув’язнення в Сибіру, висловили сподівання, що Німеччина могла б узяти на себе роль посередника в його справі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG