Доступність посилання

ТОП новини

Якщо зникне нафтове багатство, на Росію очікують потрясіння


Маршалл Ґолдман
Маршалл Ґолдман

Прага – Росія не відмовиться від того, щоб використовувати свої енергетичні ресурси для політичного тиску, вважає відомий американський економіст, співдиректор Центру російських досліджень Гарвардського університету Маршалл Ґолдман. Американський професор презентував своє нове видання про Росію – «Нафтодержава» – у вашингтонському офісі Радіо Свобода.

Маршалл Ґолдман зауважує, що Європа вже серйозно підсіла на російську енергетичну голку. Близько 40 відсотків газу, який споживають, наприклад, німці, російського походження. Американський економіст не вірить запевненням російської влади про те, що Москва не використовувала свої ресурси як інструмент тиску.

Можливо, ми стали свідками такого тиску, коли Німеччина виступила проти того, щоб Україна і Грузія долучилися до Плану дій для членства в НАТО, вважає Маршалл Ґолдман. «Ми, звісно, не знаємо точно причинно-наслідкового зв’язку, але припущення про те, що німці не хотіли дратувати Росію, виглядає доречним», – каже він.

Професор очікує, що такі історії можуть повторитися , бо доступ до енергоресурсів є прекрасним інструментом тиску на тих, хто ухвалює політичні рішення в Західній Європі. Якщо в Росії є альтернативні споживачі, наприклад, Китай, то в європейців такої альтернативи щодо поставок практично нема, вважає американський економіст.

Маршалл Ґолдман зауважує, що рекордне зростання цін на нафту дуже збагатило Росію. За час президентства Володимира Путіна наполовину скоротилася кількість росіян, що живе за межею бідності. Сьогодні у Москві живе більше мільярдерів, ніж у Нью-Йорку.

Дорога нафта паралізує, дешева розорить

Але висока вартість енергоресурсів і дорогий рубль паралізують розвиток російського виробника. Ба, більше: «Росія потерпає від того, що я називаю російською хворобою, коли в руках держави зосереджені такі велетенські ресурси, що це неминуче призводить до боротьби за контроль над ними і всередині влади, і між приватними господарями та державою – і це доволі брудний бізнес», – каже американський оглядач.

Якщо ж ціни на природні ресурси впадуть, то Росія певний час протримається на запасах, але потім у неї не буде нічого, щоб замінити це джерело доходу. Такий сценарій цілком може призвести до зміни уряду в Росії та потрясінь у цій державі, доходить висновку Маршалл Ґолдман.

Але це песимістичний сценарій для Кремля. Якщо ж нафтова гарячка продовжиться, то росіяни багатітимуть далі.

Експерт Гарвардського університету очікує, що Москва скористається нафтодоларами, щоб подолати технологічну відсталість і водночас зміцнити російське військо. Більше подробиць – у його новій книзі.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG