Доступність посилання

ТОП новини

Президент Росії повчає Україну


Дмитро Медведєв на зустрічі з Віктором Ющенком у Санкт-Петербурзі
Дмитро Медведєв на зустрічі з Віктором Ющенком у Санкт-Петербурзі
Дмитро Медведєв на зустрічі з Віктором Ющенком у Санкт-Петербурзі в рамках саміту голів держав-учасниць СНД виступив із кількома застереженнями щодо наслідків «односторонніх дій» України в кількох галузях. Про слова голови російської держави повідомив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров. Президент України сам поспілкувався з пресою і дав відповіді.

Росія вказує Україні, як ставитися до Чорноморського флоту

Дмитро Медведєв застеріг Україну утриматись від «односторонніх дій» щодо Чорноморського флоту його країни у Криму.

За словами Сергія Лаврова, який повідомив про слова свого керівника, йдеться про рішення Ради нацбезпеки і оборони України і указ Президента Ющенка, за якими уряд має підготувати законопроект про припинення чинності домовленостей про тимчасове перебування Чорноморського флоту Росії в Криму з 2017 року, коли збігає чинність цих домовленостей.

Готувати вихід Чорноморського флоту з України до того, як збіжить чинність домовленостей, це «не той підхід, який ми хотіли б бачити», заявив Лавров.

Такі «односторонні кроки», додав він, «не додають стабільності» відносинам двох країн.

Росія попереджає Україну не інтегруватися в НАТО

Президент Росії застеріг, що інтеграція України у НАТО порушить положення Договору про дружбу та співпрацю з Росією.

«Членство України в альянсі, до якого виникає дедалі більше питань, не може розглядатись як таке, що абсолютно не стосується безпеки Росії. А угода про дружбу, співпрацю і партнерство з Україною передбачає, що жодна з країн не вдаватиметься до кроків, які утискатимуть або створюватимуть небезпеку для іншої країни», – передав Лавров слова Медведєва.

Він заявив, що «односторонні кроки, до яких вдаються всупереч духові домовленості та договору, не додають стабільності відносинам Росії і України».

Водночас Лавров наголосив, що позиція Росії полягає в тому, що членство в НАТО не додає безпеки нікому.

Росія закликає Україну не вдаватися до «односторонніх кроків» у церковних питаннях

Про це теж заявив російський президент своєму українському колезі, заявив голова зовнішньополітичного відомства Росії.

За словами Сергія Лаврова, Дмитро Медведєв і Віктор Ющенко в перебігу своєї зустрічі обговорювали ідею Президента України створити єдину українську помісну православну Церкву, яка не була б залежна від Москви.


Віктор Ющенко: Україна націлена на рівноправний діалог із Росією з чутливих питань

У перебігу його сьогоднішніх переговорів із Дмитром Медведєвим не було вжито жодних «жестів ультимативного характеру», сказав Президент України журналістам після зустрічі.

Звертаючись до застережень російського керівника щодо бажання України чітко обмежити термін перебування Чорноморського флоту Росії в Криму, Ющенко нагадав: Конституція України забороняє іноземні бази.

«Тема перебування на території України будь-якої військово-морської або іншої бази іншої держави чітко регулюється Конституцією. Це імперативний запис Конституції, який не передбачає знаходження на території країни будь-яких військових баз», – сказав Президент України.

За його словами, на цьому він наголосив і російському керівникові.

Ющенко запевнив Медведєва, що Україна виконає договір про тимчасового, до 2017 року, перебування в Україні Чорноморського флоту Росії «до останньої букви».

При цьому, повідомив український Президент, він звернув увагу російського колеги на низку порушень цього договору з російської сторони.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG