Доступність посилання

ТОП новини

Президент Грузії скликав новий парламент на ранок суботи, опозиція готує протести


Про розпорядження Міхеїла Саакашвілі оголосили пізно ввечері в п’ятницю.

Лідери опозиції, які не визнають результати виборів 21 травня, відразу ж закликали своїх прихильників негайно починати акцію протесту біля приміщення парламенту.

Вони стверджують, що їхня акція має відбутися без насильства.

Спершу вважали, що перше засідання новообраного парламенту відбудеться в понеділок чи вівторок, відтак опозиція наперед отримала дозвіл на свої акції поблизу парламенту на час від неділі протягом 10 днів. Але на акції в суботу дозволу вона не має.

Лідери опозиції заявляли, що збираються заблокувати приміщення парламенту, щоб його новий склад не зміг зібратися.

Опозиційні сили вважають, що результати виборів сфальсифіковані, і не визнають їх.

Найбільший опозиційний блок, Об’єднана опозиція Грузії, вирішив відмовитися від участі в роботі цього парламенту, і закликав три інші опозиційні сили, які теж пройшли до нього, вчинити так само.

Але всі ці три сили будуть представлені в парламенті. Усупереч рішенню керівництва Лейбористської партії бойкотувати парламент двоє з обраних депутатів від неї отримали мандати. Не підтримають Об’єднану опозицію і Християнсько-демократичний рух, який не прийде тільки на перше засідання, і Республіканська партія.

За офіційно оприлюдненими в четвер остаточними результатами виборів, 119 місць зі 150 здобула владна пропрезидентська партія «Єдиний національний рух». Об’єднана опозиція Грузії отримує 17 місць, Лейбористська партія і Християнсько-демократичний рух – по 6 і Республіканська партія – 2 місця.
XS
SM
MD
LG