Доступність посилання

ТОП новини

<B>Київ готовий домовлятися з Росiєю про цiну за газ на 2009 рiк – Шлапак</B>


Україна готова до переговорiв iз Росiєю щодо ціни за газ на 2009 рiк, заявляє перший заступник голови Секретарiату Президента України Олександр Шлапак.

Про це вiн заявив в iнтерв'ю «5 каналу», вiдповiдаючи на запитання про заяву мiнiстра закордонних справ Росії Сергiя Лаврова про намiр удвiчi пiдвищити цiну на блакитне паливо для України наступного року.

«Українська сторона давно очiкує складних переговорiв iз Росiєю стосовно цiни на газ наступного року», – сказав Олександр Шлапак.

Він також зазначив, що буде найкращим результатом переговорiв, якщо Україна зможе домовитися «про паралельний перехiд як на європейськi цiни на газ, так i на європейськi тарифи із транспортування газу». «Це найоптимальнiший результат, який задовольнив би, зокрема, й українськi пiдприємства», – зауважив заступник голови Секретарiату Президента.

Він нагадав, що ще восени 2007 року в Москвi представники найбiльших газових компанiй Середньої та Центральної Азiї на своїх зборах говорили про намiр суттєво пiдвищити цiну на газ для України на 2009 рiк.

Олександр Шлапак також заявив, що неможливо сьогоднi говорити про остаточну цiну на газ для України в 2009 роцi, зазначивши при цьому, що це питання серйозних переговорiв.

«На сьогоднi шлях транзиту азiйського газу територiєю України є фактично безальтернативним. Значно сильнiшi позицiї в азiатських країн з'являться з 2009-2010 рокiв, коли вони дiстануть можливiсть постачати газ до Китаю i країн Азiї. Очевидно, тодi ситуацiя для нас значно погiршиться», – наголосив вiн.

За словами першого заступника голови Секретарiату, в робочих переговорах, якi наразi проводяться з російським «Газпромом», обговорюється питання поетапного пiдвищення цiни на газ для України «в обмiн на розумну транзитну полiтику, яку готова запропонувати українська держава».

Газова проблематика порушувалася пiд час переговорiв Президентiв Росiї та України Дмитра Медведєва та Вiктора Ющенка в Санкт-Петербурзi, повiдомив журналiстам глава МЗС Росії Сергiй Лавров у п'ятницю. «Цiни на газ для України збiльшаться майже вдвiчi з 1 сiчня 2009 року», – заявив Лавров, додавши, що країни Центральноазiйського регiону переходять на європейськi цiни для продажу свого газу.
XS
SM
MD
LG