Доступність посилання

ТОП новини

У світі ширяться протести через високі ціни на пальне


Лондон – У світі і далі ширяться протести проти карколомного зростання цін на пальне. Останньою країною, яку охопили протестні акції, стала Іспанія, де водії бензовозів оголосили безстроковий страйк. Французькі та італійські рибалки вимагають допомоги в Європейського Союзу, а уряди в деяких країнах Азії заявили, що більше не в змозі субсидувати пальне – адже ціни на нафту досягли астрономічних ста сорока доларів за барель.

Пересічні громадяни країн світу серйозно побоюються за свій добробут через нинішні безпрецедентно високі ціни на пальне. У понеділок іспанські водії бензовозів приєдналися до дедалі більшого переліку представників професій, які вимагають рішучих дій урядів для стримування росту цін.

Іспанські водії влаштували блокаду кордону з Францією, заявивши, що майже що подвоєння цін на дизельне пальне унеможливлює діяльність їхнього сектору.

Усі, хто намагався перетнути кордон, наразилися на насильство, розповідає водій, що їхав із Португалії: «Коли ми прибули на французький кордон, поліція вказувала об’їзний шлях для важких машин, і саме тоді іспанці почали паркувати свої вантажівки просто перед нами, а також кидати в нас камінням. Вони навіть намагалися обрізати наші гідравлічні шланги».

Заворушення в Іспанії відбуваються після бурхливої демонстрації з застосуванням насильства французьких та італійських рибалок у Брюсселі минулого тижня. Вони кажуть, що їм тепер нема економічного сенсу виходити в море через надто високі видатки на це.

Особливі проблеми в Азії

Ціни на пальне завдали удару й по економіці Азії, що викликало поважні проблеми для низки урядів. Вони більше не можуть собі дозволити великих субсидій, щоб штучно стримувати ціни.

Зокрема, уряд Малайзії видає аж третину всього бюджету країни для субсидій на пальне. Урядовці кажуть, що більше не здатні витримувати цей тягар.

Щоб якось знизити тиск, малайський кабінет підвищив ціни на бензин на понад 40 відсотків, а на дизель – на понад 60 відсотків. Це призвело до громадських протестів, що загрожують майбутньому непопулярного уряду прем’єра Абдуллаха Ахмада Бадаві. 8 червня у столиці Малайзії Куала-Лумпурі відбулися потужні демонстрації із закликами до відставки уряду.

Подібним є становище в Індії, де демонстранти 7 червня повністю паралізували штат Джгаркханд. Місцевий комуністичний провідник Шивенду Сен заявив, що індійський уряд втратив контроль над ціновою ситуацією.

«Уряд підвищив ціни на пальне двічі упродовж минулих трьох місяців. Ми обурені і протестуємо проти цього. Вони виявилися неспроможними контролювати ціни, що зростають по спіралі, а міністр фінансів та прем’єр-міністр дають нелогічні пояснення цьому замість того, щоб розв’язувати проблему», – заявляє секретар організації Компартії Індії в цьому штаті.

Дешевшої нафти може не бути

Проте виглядає, що уряди справді мало що спроможні зробити, щоб зупинити невтримне зростання світових цін на нафту й газ. Провідники держав закликають Організацію країн-виробників нафти (ОПЕК) збільшити видобування.

Але ті відповіли, що, незважаючи на збільшення попиту на нафту у світі, нині на ринку нема дефіциту цього продукту і не очікується у близькому майбутньому.

Як вважають фахівці, головними причинами зростання цін на пальне є низький курс долара, що і далі падає (а саме у доларах оцінюється нафта), а також спекулятивний попит на цей продукт в очікуванні, що його можна купити тепер, щоб із прибутком продати в майбутньому.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG