Доступність посилання

ТОП новини

Львівські готелі відлякують туристів цінами і рівнем обслуговування


Львів – Львівщина на 75% готова виконати вимоги УЄФА за рівнем п’ятизіркових готелів і на 98% – за чотиризірковими, стверджують чиновники львівської мерії. Однак насправді така готовність наразі лише в проектах. Водночас іноземні туристи заявляють, що львівські готелі відлякують їх цінами і рівнем обслуговування.

Нині у Львові налічується 36 готелів, у яких 2 тисячі 115 місць. Іще 20 тисяч готельних номерів є в курортному містечку Трускавець, що за 100 кілометрів від Львова. Усе ж це обмаль місць для очікуваних у 2012 році майже 90 тисяч уболівальників із усього світу.

На сьогодні у Львові, який має статус туристичного міста, немає жодного 5-зіркового готелю. У стадії реконструкції зараз перебувають 8 готельних об’єктів, а ще місто надало 24 дозволи на будівництво.

У центрі Львова постануть два нові п’ятизіркові об’єкти, 4 львівські готелі підвищать свою класифікацію до 5 і 4 зірок.

Окремо мають збудувати 5-зіркові готелі, в яких мешкатимуть організатори і команди-учасники чемпіонату. Головна вимога УЄФА – щоб ці об’єкти належно охоронялись і до них був обмежений доступ уболівальників і журналістів.

Мерія не має впливу на рівень обслуговування і чистоти в готелях

У мерії нарікають на законодавчу базу щодо ведення готельного бізнесу. Передусім не встановлена гранична межа цін і не врегульована процедура ведення земельних аукціонів. Власне, через земельні конфлікти нині й затримується будівництво нових готелів.

Також в Україні відсутній закон, який регулював би відносини між готелями та містом. За словами директора департаменту підготовки до Євро-2012 Львівської міськради Олега Засадного, місто не може вплинути на готель щодо рівня обслуговування чи санітарного стану.

Місто є лишень орендодавцем земель, при цьому воно несе відповідальність за стандарти обслуговування, але водночас не може вплинути на ситуацію. Як приклад Олег Засадний навів ситуацію з готелем «Львів», що у центрі міста. Оренда закінчується у 2012 році, але в мерії не знають, як поведеться орендар із готелем.

«Ми розмовляли з керівництвом, яке є орендарем – вони не мають чіткої концепції, і це питання відкрите. Основною проблемою є те, що є нездорова конкуренція між готелями, які нормально працюють, і готелями, які не є сертифікованими і не мають сертифікату безпеки для мешканців. І це насправді дуже критично», – наголошує представник міськради.

Польський науковець заскочена львівським готелем

Про критичну ситуацію в одному з престижних колись готелів у центрі Львова розповіла польський науковець із Інституту літературних досліджень Ґражина Павляк. Вона каже, що в буклеті на фотографії бачила гарні і чисті кімнати, а насправді її номер виявився просто брудним, на підлозі застелена обдерта доріжка, на ліжку старе покривало.

«Перший раз я таке побачила, щоб готель у центрі міста просто не надавався до життя. Це готель, який нищить враження людей від історичного Львова. Заскоченим було й старше подружжя з Англії, яке не сподівалось побачити такий готель у центрі міста. Вони – я і ми – кожному скажемо на батьківщині сюди не поселятись. Я розумію, що немає грошей на ремонт, але тут проблема у звичайному дотриманні чистоти», – каже науковець із Польщі.

Коли Ґражина Павляк звернулась до персоналу, щоб їй вимили кімнату, то почула, що ця кімната чистою, а коли показала бруд на умивальнику і ванні, то їй відповіли, що так має бути.

У мерії прогнозують, що після Євро-2012 щороку притік туристів збільшуватиметься на 30–40%. І сподіваються, що нові готелі не пустуватимуть.

Але якщо ситуація з утримання готелів і рівнем обслуговування не змінюватиметься на краще, як у європейських країнах, зауважує польський науковець Ґражина Павляк, то Львів попри багату історію матиме малі шанси привабити туристів.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG