Доступність посилання

ТОП новини

На шахті в Єнакієвому врятували 24 гірників


Такі дані повідомили Радіо Свобода в Міністерстві з надзвичайних ситуацій о 23:00 у понеділок.

Доля ще 13 залишається невідомою.

Раніше оприлюднене повідомлення про знайдене тіло одного загиблого шахтаря не підтвердилося, уточнили в МНС.

Усі 24 гірники і ще 5 працівників, які потерпіли під час вибуху на поверхні, перебувають у лікарнях: 3 в важкому стані, 2 в середньому і 24 на обстеженні.

Після вибуху і пожежі, що сталися в неділю, під завалами в шахті опинилися 37 гірників.

Урядова комісія з розслідування причин вибуху на шахті імені Карла Маркса в Єнакієвому Донецької області розглядає кілька версій.

Секретар РНБО Раїса Богатирьова повідомила журналістам про окремі з них: «Як порушення техніки безпеки, так і обладнання, яке могло би гарантувати безпеку, але не спрацювало. Розглядається й людський фактор».

За її словами, «всі версії мають право на життя, доки не вималюється одна основна версія, яка буде або спростована, або доведена слідством».

Раїса Богатирьова разом із генеральним прокурором Олександром Медведьком відвідала в понеділок місце аварії.

Лідер незалежної профспілки гірників Михайло Волинець повідомив Радіо Свобода про особливості цієї й інших українських шахт: «Видобуток проводять на великій глибині. У світі на такій глибині видобувають вугілля тільки в Німеччині. Але в Німеччині за видобутку 30 мільйонів тонн на рік якщо гине 1 людина – це надзвичайна подія, там належним чином розглядається випадок. В Україні за видобутку 78 мільйонів тонн гине 170–200 і більше людей на рік – недостатньо коштів надають на техніку безпеки, є порушення технологічних процесів».

За словами Михайла Волинця, «це може бути перший випадок в історії України, коли будемо прагнути до того, щоб знайти дійсно винних і притягти їх до відповідальності».

Раніше в понеділок на позачерговому засіданні уряду Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко доручила проаналізувати доцільність експлуатації шахт глибиною понад кілометр.

Говорячи про аварію на шахті імені Карла Маркса, вона заявила, що такі аварії – це, за її словами, «наслідок руйнування вугільної галузі впродовж останніх 17 років та колосальної корупції в цій сфері».
XS
SM
MD
LG