Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Україні. «Великі українці» – відлуння скандалу в Лондоні. (Огляд європейської преси)


Прага – Європейська преса прискіпливо аналізує політичну кризу в правлячій коаліції в Києві і прогнозує, що далі буде ще гарячіше, бо ані Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, ані Президент Віктор Ющенко не бажають «запалити люльку» політичного перемир’я. Чимало газет у Європі іронізують з приводу наслідків масштабного телешоу «Великі українці», яке замість об’єднати, розсварило всіх у Києві і відлуння долетіло аж до Лондона. Впливові видання також прогнозують посилення економічного і політичного тиску Росії на Україну з наближенням грудневого самміту НАТО у Брюсселі, де вирішуватимуть долю заявки України про надання їй плану дій щодо вступу в Альянс.

Німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» інформує про складні перипетії політичної кризи в Києві, яка загострилася унаслідок виходу двох депутатів з демократичної коаліції. Газета зауважує, що обидві сторони, і прем’єра, і президента, обвинувачують одна одну у розпалюванні проблем у коаліції та провокуванні її розвалу. «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ» також додає, що, наразі, ані Тимошенко, ані Ющенко не бажають повного розвалу їхнього політичного союзу в парламенті та нових виборів і тому ситуація буде ще певний час у своєрідному висячому стані, що може призвести до ще більшого політичного хаосу в Україні.

Лондонська «Таймз» інформує про політичний скандал у Києві довкола підсумків телешоу «Великі українці», коли за два дні перед завершенням вибору телеглядачів, внаслідок ніби-то підтасовування результатів телефонного голосування, прийшло понад півмільйона мобільних СМС на підтримку Ярослава Мудрого, який і став переможцем, хоча довший час лідирував лідер ОУН Степан Бандера, який опинився унаслідок підсумків лише третім. Газета дивується, що впродовж місяця за Ярослава Мудрого проголосувало лише 60 тисяч українців, а за один день перед завершенням конкурсу аж 550 тисяч. «Таймз» інформує також, що 77 депутатів українського парламенту направили листа до генерального директора Бі-Бі-Сі Марка Томпсона, корпорація якого є власником телешоу, з проханням розібратися у фальшуванні підсумків «Великих українців».

Низка впливових газет – «Файненшел Таймс», «Інтернешнел Гералд Трібюн» – попереджають, що унаслідок податливої політики Заходу, Росія виявляє все більшу й більшу енергетичну активність, що межує з політичним шантажем щодо багатьох країн, особливо, сусідів Москви. «Інтернешнел Гералд Трібюн» зауважує, що унаслідок натовських прагнень України і Грузії, «тепер Росія, вірогідно, має наміри у якійсь мірі анексувати дві області, що відокремилися від Грузії і також залякати Україну».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG