Доступність посилання

ТОП новини

Коаліція є – більшості немає?


Ukraine -- A session of Verkhovna Rada (Parliament), MPs sit in the session hall during VR plenary session, Kyiv, 06Dec2007
Ukraine -- A session of Verkhovna Rada (Parliament), MPs sit in the session hall during VR plenary session, Kyiv, 06Dec2007

227 – 2 = 225. Парламентської більшості немає. Сьогодні двоє депутатів написали заяви про вихід із коаліції. Але чи означає це, що вона розпалася де-юре? Які правові та політичні наслідки матиме такий крок і що за цим стоїть?

Сьогоднішнє засідання парламенту обіцяло бути цікавим. Від нього очікували вирішення або продовження блокування кадрових питань.

Натомість інтригою виявилося інше. Лави коаліції звузилися. Бютівець Ігор Рибаков та нунсівець Юрій Бут написали заявили про вихід із коаліції.

Ігор Рибаков каже, що його рішення стало наслідком виявлених корупційних дій, сліди яких ведуть до найвищого керівництва уряду. А Юрій Бут своє рішення поки що не коментує.

Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко назвала нинішню ситуацію непередбаченою і заявила, що це її лякає. Проте Президент Віктор Ющенко і пропрезидентські представники коаліції вважають: вихід двох депутатів зі складу коаліції не є підставою для її розпаду.

«Юридично коаліція існує доти, доки немає рішення бодай однієї із фракцій про вихід із коаліції. Це може ускладнити процедуру голосування. Але подібні ускладнення, коли не вистачало кілька голосів, у нас були і раніше», – каже лідер фракції «Наша Україна – Народна самооборона» В’ячеслав Кириленко.

Немає виходу з фракції – немає розпаду де-юре

Голова ж парламентського комітету з питань регламенту, представник Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що коаліція перестала існувати де-юре, оскільки тепер вона не має більшості у 226 голосів.

Проте, на думку іншого регіонала, колишнього міністра юстиції Олександра Лавриновича, де-юре коаліція не розпалася. Хоча Ігор Рибаков та Юрій Бут написали заяви про вихід із коаліції, вони й досі залишаються членами своїх фракцій, каже Лавринович.

«Де-юре коаліція ще існує. Де-юре вона перестане існувати, коли у фракціях, які її створили, буде менше, ніж 226 депутатів. Депутати, які оголосили про свій вихід із коаліції, залишаються членами своїх фракцій. Відповідно до конституційних вимог коаліцію створюють фракції. Припинення життя коаліції може бути тоді, коли або у цих фракціях стане менше, ніж необхідна кількість народних депутатів, або одна з фракцій ухвалить рішення про вихід із коаліції», – нагадує Лавринович норми законодавства.

При цьому представники Партії регіонів запевняють, що ніяких переговорів про створення нового формату коаліції ні з ким не ведуть.

Черговий пропагандистський крок Секретаріату Президента?

Нинішня ситуація навряд чи матиме якісь серйозні політичні наслідки – це просто чергова атака Секретаріату Президента проти Кабінету Міністрів, каже в інтерв’ю Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко.

«Це всього лише пропагандистський крок, така собі психічна атака, які свого часу застосовувалися під час Громадянської війни, під час Другої світової війни, коли йшли у бій не для того, щоб перемогти, а для того, щоб попсувати нерви супротивникові. У нас є протистояння між двома інституціями, Секретаріатом Президента та Верховною Радою. Тут цілком зрозуміло, що це чергова акція, яка була спланована не в стінах парламенту і не з ініціативи уряду», – вважає політолог.

Де-факто парламентсько-урядової коаліції не існує вже давно, кажуть оглядачі. Більшість рішень, які останнім часом ухвалювала Верховна Рада, голосувалися ситуативною більшістю після політичних домовленостей. І така ситуація, на думку експертів, поки що залишиться.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG