Доступність посилання

ТОП новини

Суд оправдав генералів. Потерпілі Скнилівської трагедії не вірили у справедливість


Львів – Сьогодні Апеляційний військовий суд Центрального регіону виправдав чотирьох колишніх керівників Військово-Повітряних Сил України. Генерали були причетні до організації авіашоу на Скнилівському летовищі у Львові. 27 липня 2002 року внаслідок падіння літака Су-27 загинули 77 осіб, зокрема 28 дітей. 500 людей визнані судом потерпілими. У 2005 році Військовий апеляційний суд Центрального регіону у Львові оголосив вирок шести військовим. На сьогодні покарання відбуває лише перший пілот Володимир Топонар. Кримінальні справи щодо 4 генералів Генеральна прокуратура виділила в окреме провадження, і суд слухав цю справу 4 місяці. Як сприйняли самі потерпілі виправдання генералів?

Більшість потерпілих упродовж 4 місяців судових засідань навіть не отримали повістки у суд як свідки. На вимогу людей лише два виїзних засідання відбулись у Львові, але судді не погодились слухати справу і оголошувати вирок в обласному центрі. Мовляв, надто емоційні потерпілі.

Прокурор вимагав позбавити волі генералів на термін до 10 років. Однак у таке покарання не вірив ніхто із тих, хто 27 липня 2002 року на Скнилівському летовищі втратив рідних людей чи власне здоров’я. Потерпілі прогнозували, що генерали будуть виправдані, зокрема так вважали Марта і Євген Кушуби, які виховують онука Юрчика, він у 3 роки, внаслідок цієї трагедії, залишився круглим сиротою.

– Не може бути суд справедливим, бо він таким не був і перший раз.

– У мене нерви здають, коли я почула, то аж закрутилась голова. Я не можу всього того чути. Я дивлюсь на страждання дитини, і в мене серце розривається. Я мушу триматись, а вже не можу, я мушу йому показати, що життя таки прекрасне.


Борис Юдін став інвалідом другої групи на Скнилівському летовищі. Чоловік у глибині душі не вірив, що українські судді можуть позбавити волі високих військових офіцерів. Але йому прикро, що генералів, які відповідали за організацію авіашоу, давали накази підлеглим, і могли заборонити політ СУ-27, просто визнали невинними.

Генпрокуратура свідомо роз’єднала справу генералів і пілотів?

Адвокат заступника керівника польотами Юрія Яцюка Віталій Домашовець вважає, що Генпрокуратура від початку роз’єднала справу генералів і пілотів. Тоді генерали по справі проходили як свідки, а не як усі інші підозрювані під час досудового слідства.

«Це свідомо зроблено Генпрокуратурою, щоб викинути генералів зі справи. Нема підстав їх засуджувати, бо їх навмисне від’єднали від справи», – зазначив Віталій Домашовець.

Наразі потерпілі ще думають, чи оскаржуватимуть вирок у Верховному Суді. Вони можуть це зробити упродовж місяця. А ось позови проти держави Україна вони таки подали у Європейський суд з прав людини. Потерпілі вимагають вибачення від держави і належного матеріального відшкодування.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG