Доступність посилання

ТОП новини

Музикант Кумлик двічі на місяць «козі» заливає горілку. Без цього інструмент зіпсувався б...


Роман Кумлик
Роман Кумлик

Івано-Франківськ – Такий музичний інструмент є в багатьох народів. Але по-різному називається і виглядає. У Шотландії – волинка, в Румунії і Молдові – чимпой, в Європі – гайда. Багато хто, крім гуцулів і мадьярів, обшиває його ще й іншими шкірами. Поляки, чехи, словаки помпують повітря компресором. «Наживо» надувають гуцули і шотландці. Гуцули називають цей музичний інструмент дудкою, дудою або «козою», бо зроблений він із кози. І потребує особливого догляду.

Відомий не лише на Прикарпатті верховинський музика Роман Кумлик виконує соло на 16 інструментах, ще на кількох уміє грати. Легше перерахувати, що не освоїв – трубу, тромбон, саксофон. Хоча один із духових інструментів на концертах завжди викликає особливе зацікавлення – дуда або «коза». Для танцю в гуцулів є скрипка, цимбали, бубен, флояра... Дуда ж для танцю не підходить, каже Роман Кумлик: «Це самостійний інструмент, він звучить, як оркестр. Але це до супроводу співу – хто співає співанку, я йому граю».

Грають на «козі» на весіллях, коли молодят обдаровують, на хрестинах, на храмових святах.

За характером музична «коза» схожа на казкову Козу-дерезу

Як Коза-дереза з народної казки примхлива, так і музична «коза» потребує особливого догляду.

«Це козяча шкіра, волос всередині. Заливається горілка, щоб волос не виліз, дірка не получилась», – розповідає музикант.

Хоча б двічі на місяць заливає 50-60 г горілки. Ще ліпше, як самогон. Для трембіти, рогу і «кози» музикант замовляє 60-градусну – це щоб всередині ніщо не завелось. На запитання, чи складний той інструмент для науки, Роман Кумлик відповідає: «Навчитись дуже легко, у мене є багато учнів, а настроювати очерет, оці тростини дуже важко. У нас є багато музикантів, що файно грають, а настроювати не вміють».

Сам музика щодня по 10 разів на дуді грає, і то по-новому треба настроювати. Зате вередлива «коза» вмілого господаря слухається.

«Маю кожного ранку перевірити, так як у мене в музей гості приходять чи маю концерт, і маю перевірити, бо розсихається, западає – і горілки залити, і все слиною обслинити, так обцілувати кругом, бо інакше вона не грає», – ділиться секретами музикант.

У Карпатах дуди робить один майстер – Михайло Тафійчук з Верховини. Та, що у Романа Кумлика, теж його, їй уже більше 30 років.

  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG