Доступність посилання

ТОП новини

«Росія намагається показати НАТО деформованим» – речник Альянсу


Брюссель – Делегація українських військових на чолі з міністром оборони Юрієм Єхануровим сьогодні перебуває у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі. Там має відбутися засідання комісії Україна – НАТО, де сторони мають визначитися із перебігом виконання рішень Бухарестського саміту та нинішньої ситуації у просуванні України до ПДЧ з огляду на політичні випади сусідньої Росії.

У промові стосовно приготувань до засідання Ради міністрів оборонних відомств країн-союзниць речник НАТО Джеймс Апатурай говорив і про нинішній візит представників Альянсу до України.

«Я передбачав, що візит представників НАТО до України має бути цікавим. Переглядаючи новини щодо цього, я помітив, що там багато йшлося про анти- та пронатовські демонстрації, що проходять саме у містах, де мали побувати наші посли. Йшлося навіть про закидування їх яйцями та помідорами», – зазначив речник Північноатлантичного альянсу Джеймс Апатурай.

Та на загальну атмосферу відносин між НАТО та представниками міноборони України, що перебувають у Брюсселі з робочим візитом, це не вплинуло ніяк. Скажімо, наразі, міністр Юрій Єхануров виступає перед учасниками натовських операцій КФОР у Косові. Він планував запропонувати Альянсу можливість залучення Збройних Сил України до натовських сил швидкого реагування.

Із приходом Медведєва позиція Росії не змінилася

Одне з найбільш інтригуючих питань, що має розглядатися завтра, це політика Росії стосовно розширення НАТО на схід.

Джеймс Апатурай зазначив, що наразі Північноатлантичний альянс фігурує практично у кожному інтерв’ю та впродовж кожного візиту нового російського президента. «Очікуваних змін у зовнішній політиці офіційної Москви після вступу на посаду президента Дмитра Медведєва не сталося», – заявив він.

«Рішення Бухарестського саміту щодо приєднання України та Грузії до ПДЧ нині стають центральним стержнем у стосунках Росія – Грузія та Росія – Україна. Росія розвернула широкий діапазон дій стосовно цих двох країн і це свідчить про важливість ухвалених рішень, і тих, що ще будуть ухвалені. Росія намагається показати НАТО, як деформовану структуру, порівняно з іншими організаціями. Очевидно, що бухарестські рішення дуже вплинули на ставлення Росії до її сусідів», – зазначив Джеймс Апатурай.

Очікується, що завтра натовські чільники зустрінуться із головою оборонного відомства Росії Анатолієм Сердюковим. Ймовірно, мова піде про напругу у стосунках із Грузією та плани Сполучених Штатів розмістити протиракетні системи у країнах Центральної Європи. Не виключено, що сторони торкатимуться й євроатлантичних прагнень України.

Міністр оборони України Юрій Єхануров має зустрітися з Генеральним секретарем Ради Міністрів ЄС, верховним представником ЄС зі спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою. А у завтрашньому засіданні комісії Україна – НАТО братиме участь голова Альянсу Яап де Гооп Схеффер.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG