Доступність посилання

ТОП новини

У Рівному комунальники вчаться працювати, а споживачі – платити


Рівне – «Виняткову» послугу запропонували рівнянам працівники житлово-комунального підприємства «Західне», яке обслуговує один із мікрорайонів обласного центру. Вони почали прибирати в під’їздах. За роботу, яку вважають додатковою, комунальники не просять нічого, окрім вчасної оплати жеківських квитанцій.

Лариса Лоскот встає о 5-й ранку – для того, щоб її підопічні мешканці зустрічали робочий день із чистого під’їзду. Сходові клітини прибирає раз на тиждень, раз на місяць миє під’їзд, і за це має додаткову до зарплати сотню гривень.

«Доплачують дуже мало – 20 гривень за один під’їзд. Ще вирахують з прибутку – лишається мізер», – бідкається пані Лоскот.

Таких будинків у Рівному нині дев’яносто. І чого б воно так, дивуються мешканці одного з рівненських мікрорайонів, де за останні місяці почистішали під’їзди, – жили ж стільки років без прибиральниць.

Платіть ЖЕКові, і вам воздасться

Начальник житлово-комунального підприємства «Західне» Микола Тарасюк показує й експериментальний під’їзд. Тут провели косметичний ремонт стін, почепили автоматичні ліхтарі. Умова для цього – встановити на вході кодові двері з домофоном і вчасно оплачувати жеківські квитанції.

«Дивіться, люди, сьогодні все добре, але в один прекрасний момент може статися так, що це припиниться – ми не зможемо надавати такі послуги за рахунок власних коштів, якщо не буде тієї проплати, що ми очікуємо, стовідсоткової», – зазначив Микола Тарасюк.

От і думають мешканці: а може, в комунальників просто прокинулася совість, і вони почали виконувати свої обов’язки? Однак керівник управління житлово-комунального господарства Рівного Юрій Собчук стверджує, що експеримент поки що приносить збитки, бо прибирання всередині будинків не входить в обов’язки ЖЕКів, а роблять його задля того, щоб заохотити рівнян справно сплачувати рахунки.

Юрій Собчук традиційно для комунального начальника обмовився. Квартирної плати не зобов’язані платити переважна більшість рівнян, бо їхні квартири приватизовані.

Юристи вважають – щось тут не так

Як сплачувати за надані послуги, керуючись тарифами, визначеними міськрадою за кожен вид послуг, порушує питання юрист рівненського відділення Комітету виборців Микола Глотов.

Виявляється, Рівнерада так і не ухвалила необхідного документу, а комунальні підприємства не горять бажанням укладати угоди зі споживачами. Бо в тих угодах обумовити доведеться і періодичний косметичний ремонт під’їздів, і те ж освітлення, а, можливо, і прибирання під’їздів. Адже Закон про житлово-комунальні послуги вказує, що послуги з утримання будинків і споруд включають в себе і прибирання внутрішньобудинкових приміщень, і поточний ремонт, і санітарно-технічне обслуговування. І якщо ці послуги реально не надаються, за них не потрібно платити.

Є робота – будуть і гроші

Тож юристи наголошують: підставою для оплати за житлово-комунальні послуги є реальні послуги, надані вдповідно до вкладених угод. Але договори із ЖЕКами існують далеко не в усіх мешканців.

Комунальники кажуть: «А воно вам треба?» Тому рівняни, котрі заборгували за послуги ЖКП, часто виграють у них суди, а реально працюючі двірники через це можуть невчасно отримати зарплату. Немає паперу – немає й роботи. Та все ж в експериментальних рівненських будинках рівень проплат зріс на 15 відсотків.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG