Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополі відкрили пам’ятник Сагайдачному і «підпільно» Катерині ІІ


Монумент гетьману України Петру Сагайдачному встановлено в районі бухти «Омега».

У церемонії відкриття пам’ятника взяли участь керівники виконавчої і представницької гілок влади міста, командування і особовий склад Військово-Морських Сил України, представники політичних партій і громадських організацій міста.

Під час церемонії голова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куніцин від імені держави, Президента Віктора Ющенка привітав присутніх із відкриттям пам’ятника.

Він назвав символічним, що пам’ятник гетьману Петрові Сагайдачному встановлено саме «в день народження міста Севастополя, в день його 225-річчя». За словами Сергія Куніцина, «тепер вже ні в кого не буде сумнівів в тому, що це українське місто».

Разом з тим, відповідаючи на запитання журналістів, чому сьогодні у Севастополі не було відкрито встановлений вчора пізно ввечері пам’ятник російській імператриці Катерині Другій, Сергій Куніцин сказав: «Це питання до тих, хто організовував. Потім є рішення суду, яке забороняє встановлювати цей пам’ятник».

Як зазначив Сергій Куніцин, необхідно встановлювати різні пам’ятники, бо в історії держави було багато персонажів. «Для мене справа не в тому, буде він чи не буде. Для мене справа в тому, як його будують, як його встановлюють: ночами, підпільно, з порушенням законодавства... Якось це ненормально», – сказав він.

А голова Севастопольської міськради Валерій Саратов під час виступу наголосив, що заслугою Петра Сагайдачного є об’єднання тогочасної української еліти, і сьогодні це важко переоцінити.

«Ми сьогодні відкриваємо другий в цьому році пам’ятник, нещодавно відкрили пам’ятник депортованим народам. Будемо ще відкривати. І та толерантність, яка присутня сьогодні у місті Севастополі, та взаємна повага одного до одного, яка реально є, дозволяють нам сьогодні, в день 225-річчя міста, з оптимізмом дивитися в майбутнє, – наголосив голова міськради Севастополя.

********
13 червня у Севастополі встановили пам’ятник російській імператриці Катерині Другій. Раніше судовим рішенням було зупинено дію рішення Севастопольської міської ради про встановлення цього пам’ятника.

Церемонія його відкриття також непередбачена планом святкових заходів до 225-річчя заснування Севастополя.

Фінансування та організаційні заходи зі встановлення пам’ятника Катерині Другій здійснювала місцева громадська організація «Фонд імені Геннадія Черкашина».
XS
SM
MD
LG