Доступність посилання

ТОП новини

Роман Купчинський про кримінал в російській енергетиці і владі


Прага – Оглядачі у Сполучених Штатах стурбовані тим, як Росія здійснює енергетичну політику. Перед тим, як пустити російського монополіста «Газпром» на нью-йоркську фондову біржу, Сполучені Штати мають ретельно перевірити діяльність цієї компанії у Європі, зокрема, в Україні. До цього закликає колишній директор української редакції Радіо Свобода, нині вашингтонський енергетичний експерт Роман Купчинський. Він виступав на слуханнях закордонного комітету Сенату США, присвячених енергетичному становищу в Європі та Середній Азії. Купчинський говорить, що в російському енергетичному бізнесі задіяна російська організована злочинність, а російське керівництво про це добре знає і мовчазно схвалює. Більше про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода. Тим часом «Газпром» раніше не раз наголошував, що компанія «Росукренерго», співвласником якої він є, не має ніякого стосунку до кримінального світу і зокрема до Семена Могилевича, якого підозрюють у тому, що він є лідером злочинного угруповання.

Радіо Свобода: Які у Вас докази зв’язків російської організованої злочинності з російською владою в енергетичних операціях?

Роман Купчинський: Перший доказ є те, що колишній російський президент Володимир Путін заявляв кілька разів, як і керівництво «Газпрому», яке тоді очолював тоді як голова Ради директорів Дмитро Медведєв, що «Газпрому» і російській стороні не відомі прізвища українських партнерів «Росукренерго». Це відразу викликало здивування на Заході і питання, чи «Газпром» має таку практику, що підписує контракти на мільйони, чи мільярди доларів із людьми, прізвищ яких не знає. Це звичайно, виявилося неправдою. Вони прекрасно знали цих партнерів. Зв’язки Фірташа з Могилевичем – відомий факт.

Другий доказ, це те, що президент Росії Медвєдєв нещодавно призначив своїм радником Костянтина Чуйченка, який був один із директорів«Росукренерго». Для мене це досить серйозні докази, що Дмитро Медвєдєв прекрасно знав, що відбувається і які структури за цим стоять.

У 2006 році вже були повідомлення, що Міністерство юстиції Сполучених Штатів перевіряє діяльність компанії «Росукренерго». Тоді про це писала газета «Волл Стріт Джорнел». Чи Вам щось відомо про результати цього розслідування?

– Ні, невідомо. Якщо взагалі було розслідування. Справа в тому, що компанія «Росукренерго» є поза юрисдикцією Сполучених Штатів. «Росукренерго» не має прямих стосунків зі США, немає тут акціонерів цієї фірми. Документи, які були надані Інтерполу і ФБР, які вони дали австрійській поліції й іншим, вказують на зв’язок цих фірм із організованою злочинністю. І «Райфайзенбанку», і «Райфайзенінвестмент», які відігравали якусь роль у цій афері.

Українські урядовці, які свого часу домовлялися з «Росукренерго», кажуть, що не мали іншого вибору, щоб отримувати дешевший газ. На Вашу думку, для чого існувала така схема?


– Україні потрібен газ, але «Росукренерго» не має своїх родовищ, власної труби. Вони існували на базі того, що була різниця між ціною середньоазійського і російського газу. Це проект був «Газпрому», бо менеджери «Газпрому» заробляли колосальні гроші на цьому. Чому вони тримали двох українських приватних бізнесменів у цій фірмі, це незрозуміло.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG