Доступність посилання

ТОП новини

У Севастополi вiдкрили пам'ятник Катеринi ІІ


Це сталося у неділю вранці. У церемонiї на вулицi Ленiна, де встановили пам’ятник, взяли участь близько 200 представникiв депутатського корпусу мiської ради, проросiйських громадських i партiйних органiзацiй мiста, кримських козакiв i Держдуми Росiї.

Під час відкриття пам’ятника
Будь-якої протидiї з боку супротивникiв установлення пам'ятника російській імператриці не було. Захiд вiдбувся без ексцесiв.

Напередоднi Громадський комiтет «Український Севастополь» у своєму зверненнi закликав Президента України Вiктора Ющенка всiма правовими засобами не допустити встановлення пам'ятника Катеринi II у мiстi нi пiд час святкування 225-річчя заснування Севастополя, нi пiсля.

Представники «Українського Севастополя» вважають, що встановлення пам'ятника Катеринi II «призведе до появи в українському мiстi ще одного мiсця для проведення ритуалiв шовiнiстiв».

Крiм того, у зверненнi йдеться, що, «оскiльки майбутнiй монумент не є пам'ятником мiсцевого значення, рiшення про його встановлення має ухвалюватися на рiвнi центральних державних органiв».

Уже після відкриття пам’ятника російській імператриці голова Севастопольської мiської ради Валерiй Саратов заявив журналістам, що «при встановленнi пам'ятника Катеринi II мiськрадою не порушено законiв, тому що пам'ятник встановлювала не вона, а громадськiсть i Фонд Геннадiя Черкашина».

Валерiй Саратов наголосив, що мiська рада «може встановлювати пам'ятники тiльки за бюджетнi грошi, а їх немає».

Крiм того, як стверджує голова Севастопольської мiськради, судом «було припинене рiшення мiськради про встановлення пам'ятника Катеринi II 2008 року, але залишилося чинним рiшення мiськради 2005 року, тому Севастопольська мiська рада чiтко дiяла в рамках законодавства».

Голова представницької влади також зазначив, що «вiдкриттям пам'ятника зроблено велику справу – Катериною II був створений Севастополь, який 225 рокiв чесно служить Батькiвщинi».

За словами Валерія Саратова, мiськрада має зробити все, щоб у Севастополi «був громадянський мир». «Учора тi, хто стоїть на однiй позицiї, вiдкрили пам'ятник гетьману Петру Сагайдачному, в абсолютно нормальнiй атмосферi. Сьогоднi друга частина Севастополя вiдкрила пам'ятник Катеринi, i тут нiхто нiкому не заважав i не перешкоджав», – додав вiн.

«Треба найголовнiше розумiти, що ми всi можемо бути рiзнi, але ми живемо разом, i нам влаштовувати мiсто, нам влаштовувати нашу державу, тому треба розумiти один одного», – заявив голова Севастопольської мiської ради.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG