Доступність посилання

ТОП новини

Арешти кримських мерів – чому, хто за цим стоїть і чим закінчиться чергова антикорупційна кампанія?


Сімферополь – Утримання під вартою – такий запобіжний захід обрав Печерський суд Києва міським головам Алушти і Партеніта Володимиру Щербині і Миколі Конєву. Обох затримали 13 червня і звинувачують в отриманні великих хабарів. За цим же звинуваченням суд дав дозвіл на арешт ще трьох кримських посадовців. Чим закінчиться чергова антикорупційна кампанія?

Журналістам представили конфісковані при затриманні гроші – 5,2 млн. доларів. Сімферополь, 13 червня 2008 р.
5 мільйонів 200 тисяч доларів готівкою – найбільший хабар, перехоплений правоохоронцями в історії України, на думку місцевих експертів, є лише невеликою часткою всього обігу «тіньових» коштів на нелегальному ринку південнокримської землі. За версією слідства, селищний голова Партеніта Микола Конєв разом із депутатом селищної ради вимагали хабара від київського підприємця за оформлення довгострокової оренди двох земельних ділянок загальною площею 17 гектарів.

Сума хабара, яку правоохоронці інкримінують заарештованим алуштинцям – меру Володимиру Щербині, його заступнику Вадиму Попову і ще одному депутату міськради – значно менша, лише 20 тисяч доларів. За даними прокуратури, посадовці вимагали від представника фірми «Кримігросервіс» 50 тисяч за позитивне вирішення питання щодо розташування на Алуштинській набережній гральних павільйонів, але зійшлися на меншій сумі. Усі заарештовані не погодилися зі звинуваченнями.

В Алушті прихильники мера організували збір підписів і мітинг на його підтримку. Редактор газети «Алуштинський вісник» Роман Черьомухін, який очолював мерську виборчу кампанію, говорить про політичний підтекст та економічні наслідки арешту.

«За цим питанням Генеральна прокуратура України виконує політичне замовлення з боку тих людей, які виступали господарями знесеного розважального комплексу «Робінзон». Сьогодні місто, всі його служби повністю паралізовані, бо нікого з керівництва в місті немає. Можна говорити про загрозу зриву курортного сезону в місті Алушта», – зазначив Роман Черьомухін.

Політика як прикриття?

55-літній відставний підполковник КГБ Володимир Щербина став широко відомим торік, коли в серпні самовільно розпорядився знести незаконно збудований, на його думку, дискотечний комплекс «Робінзон». Тоді прокуратура автономії порушила проти алуштинського мера кримінальну справу, але йому вдалося закрити її через суд.

Володимира Щербину політичні оглядачі називали дуже перспективним молодим політиком. Перебуваючи в політичній тіні, він з початку 90-х років опікував відомого кримського підприємця і політика, народного депутата України кількох попередніх скликань Льва Міримського. Його ж називають автором проекту «Партія «Союз», який, втім, виявився вдалим лише на регіональному рівні.

Партенітський голова Микола Конєв теж відставний підполковник, правда, будівельних військ, і так само кілька років тому зажив дещо скандальної слави. У травні 2006 року він розпорядився не пропускати до селища автопробіг кримських татар, організований до Дня пам’яті жертв депортації, тоді протистояння за участі кількох тисяч репатріантів, козаків і правоохоронців тривало кілька діб. Він же хвалився у пресі, що Партеніт – «єдиний населений пункт біля моря, в якому кримським татарам не вдалося захопити жодного шматочка землі» і куди він того ж року не пустив американських військовослужбовців, які прибули на «Сі бриз». Микола Конєв також відзначився на антинатовських мітингах, які на початку курортного сезону організувала на Південнобережжі Наталя Вітренко.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, а раніше начальник кримської міліції Геннадій Москаль каже, що політика у цих справах про хабарі – лише відволікаючий момент.

«Злодій, коли втікає, голосніше всіх кричить: «Тримайте злодія!» Так і в Криму – хто більше скандалив, той якраз і старався прикрити свої погані вчинки. Всім їм інкримінується одне: хабарництво з метою виведення з державного фонду земельних ресурсів і шляхом корупційних схем передача їх у приватну власність», – заявив Геннадій Москаль.
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG