Доступність посилання

ТОП новини

Китай: демонстрація «олімпійської гармонії» посеред репресій


Прага – Естафету Олімпійського вогню несуть цими днями китайським регіоном Сіньцзян, де, як і в Тибеті, місцеве населення – уйгури – скаржиться на утиски китайської влади. Китай же, теж як і в Тибеті, робить усе, щоб продемонструвати міжнаціональну гармонію.

Естафету Олімпійського вогню в Сіньзцян-Уйгурському автономному регіоні Китаю несподівано почали на тиждень раніше, ніж оголошували. Про раптову зміну офіційно повідомили лише в неділю.

У головному місті регіону Урумчі вдалися до надзвичайних заходів безпеки: мешканців закликали взагалі не виходити з дому і дивитися естафету по телебаченню.

На вулиці натомість вивели організовані групи глядачів, розповів Радіо Свобода студент із Киргизстану на ім’я Курманбек, який вчиться в Урумчі: «Через наше місто пронесли Олімпійський вогонь. Я студент університету, і нас послали туди від університету, й ми стояли обіч дороги».

За словами Курманбека, він побачив двох чи трьох людей, які передавали факел одне одному, але в факельній процесії було кількасот осіб.

Самі факелоносці бігли під пильною охороною працівників спецслужб. А поліція й військові на вулицях уважно стежили, щоб хтось із глядачів не вийшов із лав чи не заліз на дерево, щоб було краще видно.

Уйгури й китайці мають протилежні прагнення

Деякі мешканці міста невдоволені, інші ж кажуть, що безпека – це головне, а обмеження й обшуки на вулицях можна й пережити. «Думаю, такі заходи необхідні, бо безпека дуже важлива, це зрозуміло», – каже мешканець Урумчі на ім’я Дуань.

Ця людина – китаєць. Їх у Сіньцзяні, за офіційними даними, вже 40 відсотків. Уйгури ж – тюркський народ, іменем яких і названий Сіньцзян-Уйгурський автономний регіон, – становлять у ньому наразі 45 відсотків населення.

Багато кому з уйгурів зовсім не подобається постійне зростання кількості власне китайців на їхній батьківщині. Вони вважають, що їхня культура дедалі більше опиняється на узбіччі життя під тиском китайської. І серед уйгурів існує рух за зміцнення реальної автономії їхнього краю, а то й за його відокремлення.

А це вже не подобається китайській владі. У Пекіні вже повідомляли про «викриття змови уйгурських сепаратистів», яка мала за ціль цьогорічні літні Олімпійські ігри в китайській столиці.

Правозахисники й емігранти критикують Китай

Правозахисники ж кажуть, що такі заяви є лише приводом для нових утисків, і повідомляють про інше: останніми місяцями напередодні Ігор тисячі уйгурів затримували, у багатьох інших відібрали паспорти, ще інших попередили, щоб уникали контактів із іноземними журналістами, або змусили підписатися під листами на підтримку китайського уряду.

Генеральний секретар Всесвітнього уйгурського конгресу, який базується в Німеччині, Долкун Іса, заявляє: «Уряд Китаю ніколи не визнає мирних прагнень уйгурів. Уряд Китаю завжди відповідає лише тиском, лише тортурами, лише арештами, отож ми відкидаємо звинувачення Китаю».

За твердженнями цієї емігрантської уйгурської організації, влада Китаю намагається використати естафету Олімпійського вогню для того, щоб показати «неправдиву атмосферу гармонійного суспільства» і приховати «систематичні порушення прав людини» в уйгурському регіоні Китаю.

Організація запланувала провести з цього приводу акцію протесту в Брюсселі 25 червня. Саме того дня Олімпійська естафета в Сіньцзян-Уйгурському автономному регіоні мала лише початися.

Але до того часу Олімпійський факел уже залишить цей регіон. А можливо, що на зміну попередніх планів він уже пройде доти й Тибетом, де теж у китайської влади з місцевим населенням дуже непрості відносини.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG