Доступність посилання

ТОП новини

Парламент Білорусі схвалює новий закон про ЗМІ, який опозиція вважає репресивним


Законопроект майже одноголосно схвалила в першому читанні в вівторок нижня палата білоруського парламенту по лише півгодинному обговоренні.

Проект закону «Про засоби масової інформації», серед іншого, передбачає такі зміни, як заборону професійної діяльності журналістів закордонних ЗМІ на території Білорусі без акредитації чи відповідальність ЗМІ за «поширення недостовірної інформації, яка може завдати шкоди державним чи громадським інтересам».

Значно розширено підстави й можливості висувати засобам інформації попередження, за які їхню діяльність можна буде призупиняти.

Законопроект також уперше передбачає регулювання діяльності інтернет-видань, яке має здійснюватися не законами, а постановами уряду, і їхню державну реєстрацію.

Його подали до Палати представників білоруського парламенту щойно тиждень тому і відразу ж внесли до порядку денного.

У Білоруській асоціації журналістів вважають, що такий прискорений розгляд нового закону має на меті запровадити його обмеження напередодні парламентських виборів, які мали б відбутися цієї осені – ймовірно, в жовтні.

Опозиція вважає, що цей законопроект має ясний репресивний характер, бо значно ускладнює можливості засобів інформації й погіршує їхнє становище порівняно з чинним законодавством, яке вже зазнало різкої критики міжнародної спільноти.

Політрада Об’єднаних демократичних сил Білорусі засудила такі дії влади, які, на її думку, спрямовані на «придушення свободи слова».
XS
SM
MD
LG