Доступність посилання

ТОП новини

Президент зупинив розпорядження уряду щодо компанії «Венко»


Як сказано в указі, опублікованому в середу на сайті Глави держави, РНБО зробила висновок, що дії Кабміну не відповідають національним інтересам України та створюють загрозу її економічній сфері

Президент нагадує, що Рада національної безпеки і оборони України констатувала, що внаслідок ухвалення зазначеного рішення уряду склалася вкрай небезпечна ситуація, що ускладнює освоєння вуглеводневого потенціалу української частини континентального шельфу, створює загрозу енергетичній безпеці України, суттєво погіршує інвестиційний клімат і може призвести до значних фінансових збитків для України, негативно позначається на іміджі держави як надійного і передбачуваного партнера.

Віктор Ющенко звертається до Конституційного Суду із проханням перевірити, чи відповідає Основному закону вказане розпорядження уряду.

Минулого місяця Кабінет Міністрів постановив розірвати угоду про розподіл продукції з «Венко», підписану в жовтні 2007 року. А Міністерство охорони довкілля доручило анулювати ліцензію компанії на користування надрами шельфу Чорного моря.

Прем’єр Юлія Тимошенко стверджувала, що угода з «Венко» була укладена з порушенням законодавства і на невигідних для України умовах.

Натомість «Венко» розпочала міжнародну арбітражну процедуру проти уряду України. А в Секретаріаті Президента попередили, що за розірвання угоди компанія зможе вимагати від України виплатити їй майже 200 мільярдів доларів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG