Доступність посилання

ТОП новини

ООН: Ґвалтування жінок – знаряддя війни


Нью-Йорк – Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, що називає ґвалтування жінок знаряддям війни, по суті зброєю, застосування якої проти цивільного населення у районах конфліктів набуло неприпустимо широких масштабів. Відомо, що сексуальне насильство у періоди воєн є прадавньою жахливою історичною традицією, але у 21-му столітті світова спільнота вимагає покласти край цьому злочинові. Це вперше з високої міжнародної трибуни пролунала вимога захистити жінок від сексуального насильства у районах воєнних дій.

Коли армія Ромула, засновника Риму, колективно зґвалтувала сабинянок, цю звичайну в ті далекі часи історію романтизували митці всіх часів, включно з Рембрандтом і Пікассо. Така була традиція.

Ніколи не було офіційного засудження сексуального насильства на війні, аж ось дійшло людство до резолюції Ради Безпеки. Документ ухвалили одностайно, хоча Росія, постійний член Ради Безпеки, спочатку була проти ідеї скликання спеціальної сесії на цю тему.

Резолюція Ради Безпеки вимагає від урядів країн та угруповань, втягнених у збройні конфлікти, запобігати сексуальному насильству, бо воно може бути кваліфіковане як воєнний злочин або як складова частина геноциду, що карається згідно з міжнародним правом. Документ закликає усіх учасників збройних конфліктів уживати заходів для захисту мирного населення.

Кондоліза Райс, державний секретар США, яка головувала на частині засідання, заявила: «Світова спільнота нині визнає, що сексуальне насильство у зонах конфліктів є проблемою безпеки. Ми стверджуємо, що сексуальне насильство глибоко впливає не лише на здоров’я та безпеку жінок, а й на економічну і соціальну стабільність їхніх країн».

Генеральний секретар ООН Пан Ґі Мун зазначив у своєму виступі, що насильство щодо жінок у деяких місцях, де відбулися збройні конфлікти, набуло «мерзенних і пандемічних масштабів».

Сексуальне насильство в воєнних конфліктах не припиняється й нині

Останнім часом найчастіше випадки сексуального насильства були зафіксовані в місцях конфліктів в Африці. При цьому не лише останнім часом, а й нині, сьогодні це спостерігається, наприклад, у Демократичній Республіці Конго.

На засіданні Ради Безпеки свідчив, серед інших, генерал Патрик Каммерт, який командує миротворчими військами ООН у східній частині цієї африканської держави. Він назвав ґвалтування жінок «потужним знаряддям війни», яке дегуманізує жертви. На його думку, «у збройному конфлікті небезпечніше бути жінкою, ніж солдатом».

Принагідно у Раді Безпеки зауважувалося, що до сексуального насильства вдаються не лише сторони конфліктів, а й солдати миротворчих сил ООН у декількох країнах. Резолюція Ради Безпеки закликає запобігати таким зловживанням і зупиняти їх. Не відомо, одначе, чи будуть виконуватись ці вимоги ООН.

Правозахисна організація Human Rights Watch у своїй заяві називає резолюцію Ради Безпеки «історичним досягненням», тим більш своєчасним, що занадто часто досі світова спільнота ігнорувала цю проблему.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG