Доступність посилання

ТОП новини

Лідери ЄС домовились продовжити процес ратифікації Лісабонської угоди


Учасники саміту Європейського Союзу домовились відкласти до жовтня рішення про те, як подолати ситуацію, що склалася, коли виборці Ірландії відкинули угоду на референдумі.

Янез Янша, прем’єр-міністр Словенії, яка зараз головує в Євросоюзі, заявив: «Рада ЄС погодилася з тим, що потрібно більше часу, щоб проаналізувати ситуацію. Ірландський уряд проводитиме активні консультації – і в самій країні, і з іншими членами ЄС, – щоб запропонувати загальний шлях уперед».

Крім того, учасники саміту ЄС у Брюсселі пішли на поступки Чехії й визнали у неї наявність особливих обставин, що ускладнюють ратифікацію цього документа.

До підсумкової декларації Ради Європейського Союзу внесли пояснення про те, що чеський парламент зможе схвалити угоду лише тоді, коли Конституційний суд країни ухвалить рішення про її відповідність національній конституції.

Лісабонський договір про реформу структури керівництва ЄС може набути чинності лише після його ратифікації всіма країнами Євросоюзу.

Деякі лідери країн ЄС, зокрема, Франції, Німеччини й Люксембургу, попередили, що доки кризу навколо Лісабонського договору не владнають, про дальше розширення Євросоюзу не може бути мови.

Водночас керівники інших країн ЄС, як-то Польщі й Чехії, відкидають таку позицію.
XS
SM
MD
LG