Доступність посилання

ТОП новини

Харківська міськрада просить Держдуму Росії про компромат на ОУН і УПА


Харківська міська рада звернулася до Державної думи Росії з проханнями посприяти в одержанні розсекречених у 2008 році архівних матеріалів НКВС і МДБ СРСР, які «висвітлюють діяльність» Організації українських націоналістів і Української повстанської армії на території України та суміжних держав.

В ухваленому в п’ятницю зверненні мовиться, що останнім часом окремі політичні сили України намагаються домогтися політичної й історичної реабілітації діяльності ОУН-УПА.

«Окремі політики чинять спроби зрівняти у правах ветеранів Великої Вітчизняної війни, які звільнили ціною свого життя Україну і Європу від фашизму, з бандитами, які допомагали фашистським окупантам установлювати на захоплених територіях свій порядок, які брали участь у каральних операціях проти мирних жителів, які отримували постачання від фашистських військ і проходили спеціальну підготовку у німецьких навчальних таборах», – цитує в суботу текст звернення агентство Українські Новини.

Автори документа вважають, що «штучно створюється образ ОУН-УПА як організації, яка діяла винятково в інтересах українського народу», а насправді «відбувається приховування реальної історичної інформації».

«Для досягнення своїх цілей деякі політичні сили навмисне спотворюють загальновідомі історичні факти про злочинну діяльність ОУН-УПА, створюючи міфи про боротьбу ОУН-УПА за незалежність України проти гітлерівців», – стверджують автори звернення до Росії.

«У Харківській міській раді є представники окремих партій, які на догоду політичній кон’юнктурі намагаються підтримати центральну владу в намаганнях фальсифікувати історичну правду про ОУН-УПА. Але у цілому Харківська міська рада вірна моральним цінностям своїх виборців і захищає історію Великої Вітчизняної Війни, її справжніх героїв», – мовиться у зверненні.

Матеріали, згадані в цьому зверненні, – це ті, про які йшлося в повідомленні на сайті МЗС Росії наприкінці травня, що російська Федеральна служба безпеки розсекретила деякі документи своїх попередників – НКВС і МДБ СРСР, – які стосуються діяльності українського визвольного руху.

Самі ці документи вже опублікували тоді ж на тому ж сайті російського зовнішньополітичного відомства.

Більшість документів, які мають на меті змалювати український визвольний рух у негативному світлі, – доповідні працівників радянських спецслужб чи витяги з протоколів допитів однієї особи, як їх записали ці працівники.

Українські історики вже назвали ці документи другорядними.

За словами керівника архівного відділу Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, ці матеріали вже неодноразово використовувались у радянській пропаганді для негативного зображення ОУН-УПА.

«Один із цих документів, на яких акцентують увагу, – це спеціальне повідомлення про переговори представників ОУН із німцями у 1944 році. Цей документ навіть не варто було розсекречувати. Його, а також німецькі документи, що лягли в основу цього повідомлення, вже передруковували десятки разів різноманітні видання – очевидно, проросійські видання і такі, які намагались скомпрометувати український визвольний рух», – сказав історик.

Володимир В’ятрович висловив сподівання, що робота з розсекречення документів триватиме.

Зокрема, нагадав він, українські історики чекають відповіді на численні запити в архіви ФСБ Росії щодо матеріалів про геноцид українського народу 1932–33 років, масові політичні репресії 1930-х років, придушення визвольного руху 1940–50-х років та боротьбу з дисидентами.
XS
SM
MD
LG