Доступність посилання

ТОП новини

60 років від початку радянської блокади Західного Берліна


Віталій Пономарьов

Київ – Чи можуть солодощі падати з неба, наче дощ або манна небесна? 60 років тому дітлахи Західного Берліна упродовж 11 місяців саме таким способом отримували цукерки та родзинки – з неба на саморобних парашутиках з носовичків. Ця унікальна у всесвітній історії акція, викликана радянською блокадою міста, стала відома як «цукеркове бомбардування».


Після завершення ІІ світової війни переможці розділили територію Німеччини та її столицю на французьку, британську, американську та радянську зони окупації. 20 червня 1948 року західні союзники запровадили у своїх зонах окупації нову валюту – німецьку марку, і маса старих грошей – рейхсмарок, – стала прибувати до Східної Німеччини. Через 4 дні радянська армія перекрила всі автомагістралі, залізничні та водні шляхи, що з’єднували Західний Берлін із Західною Німеччиною.

Однак західні союзники налагодили постачання 2 мільйонів мешканців заблокованого міста літаками транспортної авіації Сполучених Штатів Америки та Великобританії. Упродовж наступних одинадцяти місяців вони доставили до аеропорту Темпельхоф у Західному Берліні понад 2 мільйона тон вантажів, у тому числі продовольство, вугілля для опалення і навіть молоко у пляшках. А американський пілот Ґейл Гелворсен почав скидати над містом солодощі на невеликих парашутах, його приклад наслідували інші пілоти, і такі літаки берлінці називали «цукерковими бомбардувальниками».

Одночасно з акцією «повітряний міст» США розмістили на аеродромах у Великій Британії свої бомбардувальники з атомною зброєю. Західні союзники внесли «берлінське питання» на розгляд Ради Безпеки Організації Об’єднаних Націй, однак під час її засідання Радянський Союз скористався своїм правом вето. Зрештою, радянське керівництво переконалося у спроможності західних союзників забезпечувати мешканців Західного Берліна всім необхідним. Відтак, 12 травня 1949 року радянська армія розблокувала один з автошляхів, що з’єднував місто із Західною Німеччиною.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG