Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина береться за радикальне заощадження енергії


Подорожчанням енергоносіїв вже більше нікого не здивуєш. Тепер кожна країна починає серйозно замислюватися над тим, як жити в майбутньому. Поки науковці посилено працюють над створенням нових технологій, які б допомогли світу позбутися залежності від нафти, в Німеччині роблять ставку на заощадливе використання енергії.

Один із менеджерів енергетичного концерну RWE Фріц Фаренгольдт не виключає, що вже в недалекому майбутньому за барель нафти доведеться платити 250 доларів. Це призведе до того, що ціна на бензин у Німеччині підскочить до 2,50 євро. Аби підготуватися до такої ситуації, на його думку, необхідно вже зараз серйозно переглянути енергетичну політику. В інтерв’ю радіостанції Deutschlandfunk він, зокрема, запропонував замислитися над можливістю перероблення на бензин бурого вугілля й газу. «Для виробників струму – це означає повернення до використання атомної енергії», – вважає Фаренгольдт.

Німецький інститут економічних досліджень також вимагає змін в енергетичній політиці: експерт із питань енергетики Клаудія Кемферт вказує на необхідність зараз зосередити всі зусилля над питанням, як позбутися залежності від нафти та газу.

«Якщо ми зуміємо успішно реформувати наш енергетичний ринок і економніше поводитимемося із сировиною, тоді ми збільшимо нашу незалежність від зростання цін», – сказала Кемферт в інтерв’ю газеті Passauer Neue Presse.

Мільярдні інвестиції, які окупляться в майбутньому

Німецькі політики нині не сидять склавши руки. Днями уряд ухвалив уже другий пакет конкретних заходів, спрямованих на заощадження енергії та захист клімату. Для реалізації цих планів упродовж наступних 12 років планується витратити 313 мільярдів євро – інвестиції, які, на думку експертів, однак, окупляться в майбутньому. Міністр охорони довкілля Німеччини Зіґмар Ґабріель переконаний, що громадяни в майбутньому заощаджуватимуть, оскільки значно менше розбазарюватиметься енергії.

Серед іншого ухвалений пакет заходів передбачає розбудову мереж для транспортування в Німеччині екологічно чистого струму; встановлення в будинках «розумних» лічильників, які здатні розпізнати, коли і звідки надходить найдешевший струм; підвищення зборів із вантажівок, що виїжджають на німецькі швидкісні траси; і мабуть найголовніше обов’язкове для всіх власників нерухомості підвищення теплоізоляції будівель.

За порушення норм енергозбереження штраф до 50 тисяч євро


Той, хто будуватиме новий будинок, або проводитиме капітальний ремонт, відтепер має дотримуватися вкрай жорстких стандартів із заощадження енергії, які перевищують нинішні норми на 30 відсотків. А контролерами виступатимуть… сажотруси. Вони мають повідомляти відповідним службам про недотримання норм.

Найбільшим порушникам загрожуватимуть штрафи обсягом до 50 тисяч євро, повідомив Ґабріель. Німецький міністр транспорту й будівництва Вольфґанґ Тіфензее привітав той факт, що в центр уваги нарешті потрапили транспорт і будівлі – сфери, які «з’їдають» 70 відсотків енергії, що споживається в Німеччині.

(Берлін – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG