Доступність посилання

ТОП новини

Чорний колір – символ поховання свободи в білоруському інтернеті


Чорні банери розмістили сьогодні на своїх сторінках у Білорусі десятки інформаційних веб-сайтів, протестуючи проти нового закону про ЗМІ.

Закон ухвалила у середу нижня палата білоруського парламенту. Влада заявила, що вживає кроків, які мають захистити суспільство від негативного впливу інтернету. Закон, зокрема, забороняє всім білоруським ЗМІ отримувати фінансування з-за кордону.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко має підписати закон після розгляду його верхньою палатою парламенту.

Акцію протесту, яку ініціювала білоруська асоціація журналістів, назвали «Година мовчання». Символ акції – чорний квадрат – з’явився сьогодні, зокрема, на сайтах «Нашої ниви», «Хартії-97», «Білоруського партизана», Європейського радіо для Білорусі, Радіо Свобода та низки інших, адресованих білоруській аудиторії.

Редакторка сайту «Хартія-97», яка підтримала «Годину мовчання», Наталія Радзіна заявила Радіо Свобода, що, на її думку, загроза свободі інтернету в Білорусі реальна.

«Контроль над інтернетом викликає велике занепокоєння – що це буде, які чинники будуть його контролювати? Вони можуть заблокувати наш сайт у Білорусі, вони можуть використовувати якісь технології, ті ж китайські фільтри, про які багато писали, що влада їх закупила. Вони можуть затримувати журналістів і притягати їх до відповідальності», – зазначила Наталія Радзіна.

За її словами, закон ухвалюють саме для того, щоб посилити репресії проти свободи слова.

Наразі Білоруська асоціація журналістів готує інші акції протесту проти найбільш репресивних положень нового закону.

До найбільш репресивних положень нового закону експерти відносять такі:

– реєстрацію інтернет-видань і контроль над інтернетом з боку прокуратури і Міністерства інформації;
– перереєстрацію усіх медій після набуття чинності закону;
– розширення можливості влади закривати ЗМІ;
– збільшення тиску на незалежних журналістів і кореспондентів закордонних мас-медій.

Білоруська асоціація журналістів наполягає на громадському обговоренні закону про ЗМІ і на розгляді його Венеціанською комісією Ради Європи.
  • Зображення 16x9

    Людмила Ваннек

    Людмила Ваннек На радіо Свобода від 1993 року, в українській редакції – від 1995 року. Закінчила Київський національний університет театру, кіно і телебачення ім. Карпенка-Карого, працювала на сцені українських та німецьких театрів та на телебаченні. Переможниця міжнародного конкурсу поп-музики в Сараєво. Редакторка і ведуча програм «Світ у новинах», «Міжнародний щоденник», «Виклик», «Свобода сьогодні». Авторка і ведуча програми «Свобода за тиждень», яка виходила кілька років на «Радіо НВ». Авторка програми «Подкаст Свобода за тиждень із Людмилою Ваннек», яка виходить щосуботи. Цікавлюся соціальними темами та мистецтвом. Багато перекладаю з білоруської, англійської, німецької, сербської та болгарської.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG