Доступність посилання

ТОП новини

МЗС Росії продовжує «викривати ОУН-УПА» на догоду проросійським силам в Україні


Заголовок однієї з елестронних копій документів виставлених на сайті МЗС Росії
Заголовок однієї з елестронних копій документів виставлених на сайті МЗС Росії

Міністерство закордонних справ Російської Федерації оприлюднило нові документи радянських спецслужб, які мають на меті змалювати суто негативний образ українського визвольного руху часів Другої світової війни й після її закінчення. Москва останніми тижнями не припиняє потік і інших заяв, які в Києві сприймають не інакше як втручання у внутрішні справи України чи намагання повернути її до зони впливу радянської імперії i дискредитувати на міжнародній арені. Тим часом у Харкові проросійські депутати міської ради просять Москву давати все новий «компромат» на ОУН і УПА.

На сайті російського зовнішньополітичного відомства оприлюднили в вівторок другу порцію документів – донесень чільних радянських НКВСівців і політпрацівників про їхні погляди на діяльність Організації українських націоналістів і Української повстанської армії.

Серед документів, які цього разу розсекретила Федеральна служба безпеки Росії з архівів своїх попередників – НКВС і МДБ СРСР, – доповідна наркома держбезпеки УРСР і донесення керівника політвідділу однієї з радянських армій та кількох начальників політуправлінь фронтів.

Один із документів, із Запорізької області 1943 року, взагалі не має нічого спільного з ОУН чи УПА, а розповідає про діяльність місцевих поліцаїв і старост сіл за нацистської окупаційної влади, які мають російські прізвища.

Наприкінці травня на сайті МЗС Росії вже оприлюднювали деякі розсекречені ФСБ документи, які стосуються діяльності українського визвольного руху.

Більшість тих документів, які так само змальовували український визвольний рух у негативному світлі, – доповідні працівників радянських спецслужб чи витяги з протоколів допитів однієї особи, як їх записали ці працівники.

В Україні чекають на справжні документи, а не на пропаганду

Українські історики вже назвали ті документи другорядними.

За словами керівника архівного відділу Українського інституту національної пам’яті Володимира В’ятровича, ці матеріали вже неодноразово використовувались у радянській пропаганді для негативного зображення ОУН-УПА.

«Один із цих документів, на яких акцентують увагу, – це спеціальне повідомлення про переговори представників ОУН із німцями у 1944 році. Цей документ навіть не варто було розсекречувати. Його, а також німецькі документи, що лягли в основу цього повідомлення, вже передруковували десятки разів різноманітні видання – очевидно, проросійські видання і такі, які намагались скомпрометувати український визвольний рух», – сказав історик.

Володимир В’ятрович висловив сподівання, що робота з розсекречення документів триватиме.

А тим часом у понеділок російське Міністерство закордонних справ заявило, що обурене проведенням в Iвано-Франкiвську заходів, присвячених 65-річчю створення фронтової дивізії військ СС «Галичина». Ці заходи, щоправда, відбулися вже місяць тому.

Коментар департаменту інформації і преси російського МЗС «у зв’язку зі зверненням старости Російської громади Івано-Франківської області» до президента Росії містить, серед іншого, перекручення історичних фактів – наприклад, командувача Української повстанської армії Романа Шухевича в ньому названо «капітаном військ СС».

Київ говорить про цілеспрямовану акцію Москви проти України

У відповідь Міністерство закордонних справ України заявило в вівторок про цілеспрямовану акцію Росії проти України.

Про це свідчить «безперервний потік заяв офіційних представників Російської Федерації щодо України», наголосив речник міністерства Василь Кирилич.

За його словами, «творці міфів про Україну» намагаються повернути її до зони впливу радянської імперії i дискредитувати Україну на міжнародній арені.

А поступове і методичне спотворення історико-культурної спадщини України офіційними представниками Росії є спробою «відвернути міжнародну громадськість від засудження злочинів НКВС, які сьогодні зведені в рамки героїв», наголосив речник.

У зв’язку з цим українське МЗС звертається до російських колег із проханням припинити втручання у внутрішні справи України.

А харківські депутати міськради просять нових компроматів на український визвольний рух

Натомість Харківська міська рада якраз напередодні нинішньої нової серії публікацій від російської ФСБ проти українського визвольного руху звернулася наприкінці минулого тижня до Державної думи Росії з проханнями посприяти в офіційному отриманні розсекречених архівних матеріалів НКВС-МДБ СРСР, які, на думку авторів звернення, «висвітлюють істинну діяльність ОУН-УПА».

У зверненні міськради мовиться, що останнім часом «окремі політичні сили України, вдаючись до будь-яких засобів, намагаються домогтися політичної й історичної реабілітації діяльності ОУН-УПА».

«Окремі політикани чинять спроби зрівняти у правах ветеранів Великої Вітчизняної війни, які звільнили ціною свого життя Україну і Європу від фашизму, з бандитами, які допомагали фашистським окупантам установлювати на захоплених територіях свій порядок, брали участь у каральних операціях проти мирних жителів, отримували постачання від фашистських військ і проходили спеціальну підготовку у німецьких навчальних таборах», – мовиться в зверненні.

Автори документа вважають, що «штучно створюється образ ОУН-УПА як організації, яка діяла винятково в інтересах українського народу», а насправді відбувається «приховування реальної історичної інформації від суспільства».

«Для досягнення своїх цілей деякі політичні сили навмисне спотворюють загальновідомі історичні факти про злочинну діяльність ОУН-УПА, створюючи міфи про боротьбу ОУН-УПА за незалежність України проти гітлерівців», – стверджують автори звернення до Росії.

Вони також заявили, буцімто «злочинна діяльність ОУН-УПА підтверджена рішеннями Нюрнберзького міжнародного воєнного трибуналу».

«У Харківській міській раді є представники окремих партій, які на догоду політичній кон’юнктурі намагаються підтримати центральну владу в намаганнях фальсифікувати історичну правду про ОУН-УПА. Але в цілому Харківська міська рада вірна моральним цінностям своїх виборців і захищає історію Великої Вітчизняної Війни, її справжніх героїв», – мовиться у зверненні від імені міськради Харкова до нижньої палати парламенту Росії.

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG