Доступність посилання

ТОП новини

Якщо Захід не визнає Голодомор геноцидом – це буде зрадою (європейська преса)


Прага – Напередодні обговорення цього тижня Радою Європи голоду 1932-33 років у Радянському Союзі, чимало європейських газет публікують матеріали дискусій на цю тему і звертають увагу на вперті намагання Росії перешкодити Києву досягти визнання у світі, що цей голод був, насамперед, геноцидом українського народу. Тим часом, чи не всі видання старого континенту пишуть про фантастичний успіх російської збірної з футболу на чемпіонаті Європи, яка під орудою голландського наставника Гуса Хіддінка перемогла у чвертьфіналі голландців і тепер у середу зустрінеться з іспанцями не лише з метою реваншу за поразку в групі, а й за право грати у фіналі європейського свята футболу.

Лондонська «Таймз» у своїх публікаціях про Голодомор 1932-33 років в Україні цитує англійського письменника Джорджа Орвелла, який у 1946 році вважав, що «туман брехні й дезінформації окутує тему голоду в Україні». Впливовий лондонський часопис вважає, що цей туман не розвіяний і сьогодні. Головним «винуватцем» того, що одна з найбільших гуманітарних катастроф минулого століття не має своєї категорії, «Таймз» називає нинішню владу Кремля. Газета наголошує, що «в даному разі вина лежить на плечах російського режиму, який чимдалі веде себе все більш дивно». «Таймз» переконана, що «мета кампанії Сталіна (голод 1932-33 років) була явною і жорстокою – зруйнувати зв’язок селянина з землею і вбити в українського селянства почуття своєї національної приналежності». Ця лондонська газета також переконана, що слово «геноцид», яке виникло після Другої світової війни і було дуже заполітизоване, навряд чи є перебільшенням стосовно знищення Сталіним селянства. «Таймз» попереджає, якщо візьме гору західне помірковане ставлення до цього злочину Сталіна, щоб задобрити нинішніх «мешканців Кремля», то це буде «зрадою і боротьби з цим злом, і взагалі всієї історії».

«Файненшел Таймз» друкує рецензію на книгу Роберта Шапіро – американського економічного експерта, колишнього заступника міністра торгівлі США при Біллі Клінтоні. Назва книги: «Прогноз 2020 року: глобальне бачення завтрашнього дня». Основний лейтмотив книги – жорстоке нагадування, що в умовах нинішньої глобальної кризи державам варто бути готовими до брутальної конкуренції. На думку Шапіро, найгірше очікує в перспективі Європу та Японію, де стрімко старіє населення. А вистоять у цій жорстокій боротьбі, насамперед, Китай та Сполучені Штати.

Низка європейських газет, «Індепендент», «Таймз», «Ла Стампа», оцінюють гру збірної Росії проти Голландії у чвертьфіналі чемпіонату Європи з футболу як «чудову і енергійну». Всі високо ставлять тут роль голландського тренера росіян – Гуса Хіддінка. Оглядачі також закликають всіх небайдужих подивитися у середу півфінал – Росія-Іспанія, бо він цікавий не лише можливістю реваншу для росіян, які програли іспанцям у першому матчі в групі, а й тим – чи може відбутися російське чудо у фіналі цього чемпіонату наступної неділі, де іншим фіналістом можуть стати або німці, або турки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG