Доступність посилання

ТОП новини

Через оцінку Голодомору Україна робить свій цивілізаційний вибір. Нова Європа уражена інфляцією (Огляд світової преси)


Прага – У світовій пресі продовжують обговорювати тему оцінок українського Голодомору 1932–33 років. Чимало оглядачів вважають, що намаганням дати цим трагічним подіям визначення геноциду Україна робить новий цивілізаційний вибір – союз із Заходом, що дуже нервує Росію, яка все ще бачить цю територію своєю. Газети також звертають увагу на загальні закономірності інфляції в країнах Західної і Східної Європи. Деякі видання розцінюють як невдачу Балтійського саміту в Ризі відсутність там перших осіб Росії та Німеччини.

Впливова американська газета «Лос-Анджелес Таймз» публікує великий матеріал про намагання України домогтися світового визнання того, що Голодомор 1932–33 років був не чимось іншим, як геноцидом і що головні винуватці цього трагічного явища, яке забрало мільйони життів українців, сиділи тоді в Кремлі. Це американське видання наводить слова одного зі свідків Голодомору, 89-річного Григорія Гаращенка, який вважає, що Росія боїться світового обвинувачення у геноциді проти українців і тому так уперто стоїть на тому, що тодішній голод охопив і російські райони Радянського Союзу та нібито не мав етнічного забарвлення.

«Лос-Анджелес Таймз» вважає, що якраз довкола оцінки Голодомору, намірів України вступити в НАТО і звільнитися від енергетичної залежності від Москви і ведеться гостра ідейна боротьба між Росією та Україною. І тоді, коли президент США Джордж Буш відвідує український меморіал жертвам Голодомору у Києві, наголошує американська газета, Росія в оцінках української історії і голоду 1932–33 років «усе ще живе в ідейних рамках колишньої імперії».

«Лос-Анджелес Таймз» доходить висновку, що у всіх цих незгодах між Москвою і Києвом проглядається цивілізаційний вибір України між Росією і Заходом, та наводить слова українського експерта про те, що Україна робить «остаточний, стратегічний і навіть цивілізаційний вибір – бути частиною Заходу». Американська газета завершує словами 89-річного свідка Голодомору Григорія Гаращенка, який все життя мріяв, щоб Україна вийшла з тіні Росії і об’єдналася з Європою, і тому вважає, що далі не можна мовчати про трагічну історію свого народу, включно з трагічними подіями 1932–33 років.

Британська «Санді Таймз» інформує, що не лише громадяни Великої Британії не витримують тривідсоткової інфляції, але і вся Європа, особливо «нова», уражена цією недугою. Газета наголошує, що, наприклад, «в Україні ціни за останній рік злетіли на тридцять відсотків», і продовжує, що вирішальну роль у зростанні інфляції в цій державі відіграють ціни на харчі. «Санді Таймз» наводить слова експертів про те, що над «ринками країн Заходу нависла тінь рецесії».

Німецька «Франкфуртер Рундшау» вважає, що роль цьогорічного Балтійського саміту в Ризі знизилася, бо провідні політики Росії та Німеччини відсутні в його списках». Газета вказує, що балтійські країни різко виступали проти того, щоб великі країни домовлялися про долю Балтики поза їхніми спинами, тому й сьогодні доля німецько-російського газового проекту «Норд Стрім» не визначена.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG