Доступність посилання

ТОП новини

Індустріальний Союз Донбасу купить і польську «Ґдиню»?


Від сьогодні упродовж найближчих трьох тижнів вирішуватиметься доля польської суднобудівної промисловості. Саме у четвер польський міністр державного майна подав на розгляд Європейської Комісії пропозиції реструктуризації та приватизації заводів «Ґданськ», «Ґдиня» та «Щецін». У випадку, якщо Єврокомісія не погодиться з урядовими пропозиціями, кораблебудівним заводам загрожуватиме банкрутство. Це стосується й заводу «Ґданськ», власником якого стала нещодавно українська компанія Індустріальний Союз Донбасу.

До 15 липня Єврокомісія чекає від Польщі підписання угоди про приватизацію та реструктуризацію трьох найбільших кораблебудівних заводів: «Ґданськ», «Ґдиня» та «Щецін».

Очевидно, в багатьох виникне запитання, чому мова йде і про завод «Ґданськ», раніше приватизований українською компанією Індустріальний Союз Донбасу? Справа в тому, що 4 роки тому, ще до вступу Польщі до ЄС, усі заводи, в тому числі й «Ґданськ», отримали державне дофінансування в сумі 5 мільярдів злотих (близько 1,6 мільярда євро).

Усі на захист кораблебудівних заводів


Відхилення Єврокомісією приватизаційних планів польського уряду означало б, що заводи змушені повернути державні субсидії. У свою чергу це означатиме їхнє банкрутство.

Налякані такою перспективою, заводські профспілки у середу відбули до Брюсселя, щоб на мітингу біля будинку Єврокомісії вимагати захисту для своїх заводів.

Водночас у Польщі навколо цієї справи розгорілись політичні пристрасті, а оскільки вона тягнеться вже два роки, то уряд та опозиція критикують одні одних за бездіяльність.

У четвер, однак, було досягнуто згоди Тому парламент одноголосно ухвалив резолюцію, яка закликає ЄС до пом’якшення позиції щодо польських кораблебудівних заводів. Після рішення сейму міністр державного майна Александер Ґрад відбув до Брюсселя, щоби подати на розгляд Єврокомісії пропозиції уряду та інвесторів стосовно реструктуризації та приватизації кораблебудівних заводів у Ґданську, Ґдині та Щеціні.

Ще до відльоту в Брюссель міністр продемонстрував депутатам свій оптимізм. «Запевняю, що попри надто короткий термін, уряд встигне заключити приватизаційні договори. Це все буде можливе, оскільки Єврокомісія погодиться з пропозиціями інвесторів, із проектами реструктуризації, а також із такими методами керівництва заводами, які упродовж найближчих років дозволять кораблебудівним заводам стати тривало рентабельними», – заявив Александер Ґрад.

«Ґдиня» та «Ґданськ» – знову разом?

Із неофіційних повідомлень стало відомо, що український інвестор – Індустріальний Союз Донбасу – зацікавлений купити також кораблебудівний завод «Ґдиня», що поруч Ґданська. Речник компанії ІСД-Польща Яцек Ленський у розмові з Радіо Свобода підтверджує це. «Ми хочемо одночасно проводити реструктуризацію заводів «Ґдиня» та «Ґданськ», каже він.

Це зараз єдиний реальний економічно обґрунтований проект. Якщо брати до уваги вимоги Єврокомісії щодо розміру виробничої потужності обох заводів, то лише об’єднавши ці заводи, їх можна зробити прибутковим».

Яцек Ленський у розмові з Радіо Свобода наголошував також на тому, що додатковим аргументом на рахунок об’єднанням «Ґдині» та «Ґданська» є те, що вони мають єдину виробничу інфраструктуру.

А на запитання, скільки український інвестор вкладатиме в черговий польський кораблебудівний завод, речник компанії ІСД-Польща відповів: «Зараз Вам точно цього не скажу. Не оприлюднюємо інформацій, доки вони не дійдуть до Брюсселя. Було б погано, коли б ці повідомлення надходили туди за посередництвом ЗМІ. Можу сказати лише, що в «Ґдині» плануємо провести інвестиції у розмірі сотень мільйонів злотих».

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG