Доступність посилання

ТОП новини

У Криму проросійські радикали вимагають передачі півострова Росії через «погану» Конституцію України


У Криму проросійські радикали вважають, що в України «поганий» Основний закон, тож вони вимагають передачі півострова Росії. До Дня Конституції України, який відзначатиметься завтра, активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» сьогодні пікетували в Сімферополі приміщення Постійного представництва Президента України в АРК.

«Україно, геть із Криму!» – кілька десятків активістів Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» налаштовані рішуче. Вони прийшли на пікетування з портретами мера Москви Юрія Лужкова, оголошеного Києвом персоною «нон грата» на території України.

За словами одного з учасників пікету Святослава Компанійця, про «недемократичність» України та української конституції свідчить ставлення Києва до московського градоначальника: «Сотні тисяч кримчан люблять і поважають Юрія Михайловича Лужкова. А Україна його не пускає до Криму – оце українська демократія!»

«Ми активно боротимемося проти такої антиросійської сваволі!» – обіцяє Святослав Компанієць.

Його підтримує координатор Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» Валерій Подьячий.

«Що дала Конституція нам, кримчанам? Це тріумфальний марш України в НАТО, це неофашистський реванш на державному рівні, це етноцид російського народу на його ж землі! Ми в цій державі раби. На жаль, Україна – це фашистська держава! І шлях у нас один, який визначив Юрій Михайлович Лужков у Севастополі – це вихід Росії з Великого договору і висунення територіальних претензій на Крим і Севастополь!» – заявив Валерій Подьячий.

Політичні спекуляції російських націоналістів

Кримський політолог та активіст Громадянської асамблеї України Андрій Іванець переконаний, що російські націоналісти в Криму просто спекулюють на конституційних питаннях. На його думку, Конституцію України слід змінювати всім разом.

«У Криму є сили, які реально конструктивно налаштовані на участь у конституційному процесі. У нас справді є проблеми з Конституцією, але далеко не ті, про які йдеться на цьому провокаційному заході, і нашу Конституцію необхідно серйозно вдосконалювати. В Криму діє Громадянська асамблея, де збираються експерти, громадські діячі, науковці. Вони обговорюють своє бачення конституційної реформи, процедури ухвалення основного закону, напрацьовують пропозиції з тексту Конституції», – зазначив Андрій Іванець.

Тим часом активісти Народного фронту «Севастополь – Крим – Росія» передали до Постійного представництва Президента України в АРК звернення, в якому заявили, що Конституція України «брутально зневажає волевиявлення кримчан і севастопольців, висловлене на референдумі 20 січня 1991 року про відновлення Кримської АРСР як суб’єкта Союзу та учасника Союзного Договору».

А Юрій Лужков лише шляхетно виступив проти «української неволі, в якій уже майже 17 років перебувають мешканці Криму і Севастополя», – мовиться у зверненні учасників пікету.

(Сімферополь – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Володимир Притула

    Кримський журналіст. Співпрацюю з Радіо Свобода з 1990 року. Керівник проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії» з березня 2014 року. В грудні 2014-го був змушений покинути півострів. Заслужений журналіст України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG