Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко і Путін дві години розмовляли тет-а-тет


У суботу прем'єр-міністри України і Росії Юлія Тимошенко і Володимир Путін у Москві впродовж двох годин проводили зустріч у форматі тет-а-тет.

Після цієї зустрічі, відкриваючи розширену зустріч співголів комітету з питань економічного співробітництва українсько-російської міждержавної комісії, В. Путін повідомив, що під час розмови з Ю. Тимошенко обговорювались поточні, найбільш злободенні і актуальні питання співпраці, зокрема у сфері енергетики, кооперації і військово-технічної промисловості. Він високо оцінив результати роботи урядів двох країн за два місяці, що минули після третього засідання комітету.

«Ми із задоволенням відзначаємо динамічне зростання взаємного товарообігу», – заявив В. Путін, відзначивши, що за підсумками 2007 року товарообіг досяг рівня 30 млрд. доларів. В. Путін наголосив, що прискореними темпами зростають обсяги постачань продукції.

У свою чергу Ю. Тимошенко наголосила, що за останні місяці урядам України і Росії вдалося досягти «абсолютно нової динаміки партнерства». Вона відзначила, що з 11 пріоритетів співпраці, визначених на третьому засіданні комітету щодо 9 уже створено плани дій. Зокрема, за її словами, це стосується створення зони вільної торгівлі з урахуванням правил СОТ, створення єдиного міждержавного центру із збагачення урану, а також авіабудування.

***

Прем’єр Юлія Тимошенко сподівається на динамічний розвиток економічної співпраці між урядами України і Росії, яка визначена пріоритетною.

Вона відзначила злагоджену роботу урядів двох країн, завдяки якій сьогодні визначені для обговорення конкретні плани щодо двостороннього співробітництва. В свою чергу Путін підкреслив, що в питанні економічної співпраці між Україною і Росією є позитивні зрушення. Зокрема, він заявив про збільшення товарообігу між двома країнами.

За його словами, згідно з домовленостями, досягнутими під час попередньої зустрічі в Мінську, у суботу в ході засідання Комітету з питань економічного співробітництва Українсько-російської міждержавної комісії будуть обговорюватися питання поглиблення економічної співпраці між двома країнами.

За словами російського прем’єра, урядовим делегація двох країн «є про що поговорити».

Путін також додав, що надзвичайно радий бачити Тимошенко.


Юлія Тимошенко в Москві узгоджуватиме спільні дії в багатьох галузях


У рамках візиту урядової делегації України на чолі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко до Москви планується узгодити галузеві плани спільних дій із реалізації пріоритетів діяльності у сфері торгівлі, паливно-енергетичного комплексу, авіаційної та космічної промисловості.

Про це повідомив на прес-конференції в Києві в п’ятницю віце-прем’єр Григорій Немиря.

У рамках візиту запланована особиста зустріч Прем’єр-міністрів України і Росії Юлії Тимошенко і Володимира Путіна, а також їхня зустріч у рамках Комітету з економічної співпраці Україна – Росія, сказав Немиря.

Він висловив надію, що візит урядової делегації України на чолі з Прем’єр-міністром після формування в Росії нового уряду на чолі з Путіним дозволить «забезпечити певну спадкоємність відносин між двома країнами».

Візит урядової делегації України на чолі з Прем’єр-міністром Юлією Тимошенко до Москви запланований на суботу, 28 червня.

Газпром: Ціна газу для України з 2009 року може сягнути понад 400 доларів


Як заявив у п’ятницю голова правління «Газпрому» Олексій Міллер, саме така вартість за тисячу кубометрів палива чекає на Україну «в разі, якщо домовленості про купівлю газу з середньоазійськими країнами будуть досягнуті на підставі середньоєвропейських цін».

Міллер додав, що Газпром і Нафтогаз України домовилися про створення робочої групи, яка займатиметься підготовкою контракту.

У суботу український прем’єр Юлія Тимошенко їде до Москви. Зі своїм російським колегою Володимиром Путіним вона говоритиме, зокрема, і про газ. Президент Ющенко дав прем’єрові директиви на ці переговори, за якими ціну на газ треба узгодити до 15 вересня.

Наразі Україна купує газ по 179,5 доларів за тисячу кубометрів.

Раніше українські урядовці заявляли, що домовлялися з Росією про поступовий перехід до «європейських» цін на газ для України протягом 5 років.

А в березні той же Олексій Міллер заявляв, що наступного року ціна газу для європейських країн може сягнути майже 380, а можливо, й 400 доларів за тисячу кубометрів.

Цим країнам російський газ обходиться дорожче через більші транспортні витрати.


Про це вона заявила у Москві на початку зустрічі з прем’єр-міністром Російської Федерації Володимиром Путіним, яка відбувається у форматі вузького кола, повідомляє прес-служба українського Кабміну.

«Ми розраховуємо на пожвавлення двостороннього співробітництва і сподіваємося, що ті пріоритети, які ми вже визначили, будуть динамічно втілюватися в життя», – наголосила Тимошенко.
XS
SM
MD
LG